La Generalitat declara Bé Immaterial de Rellevància Local el Cant dels Angelets d’Ontinyent

0
1700
Imatge del Cant dels Angelets d'Ontinyent

L’Ajuntament i l’Associació de Festes de la Puríssima van demanar la protecció del cant que serveix com a preludi de les festes patronals des de 1662

El ‘Cant dels Angelets’, cant d’oritge gregorià que serveix com a preludi de les festes patronals d’Ontinyent des de 1662, ha estat declarat Be Immaterial de Rellevància Local per la Generalitat Valenciana. Atenent una petició realitzada en 2015 per l’Ajuntament d’Ontinyent i l’Associació de Festes de la Purísima, el DOGV ha publicat hui una resolució del Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, per la qual es produeix esta declaració, realitzada, en base a l’expedient iniciat per la Directora General de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i que inclou la Inscripció del cant en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

Tant l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, com el President de l’Associació de Festes de la Puríssima, Salvador Pastor destacaven la importància del treball conjunt per impulsar i protegir les tradicions locals. Rodríguez i Pastor també coincidien en agrair la implicació “de totes les persones que des de l’Ajuntament o la Junta de Festes s’han implicat en esta declaració”, amb menció especial al treball realitzat per l’estudiós de les festes i tradicions locals Rafael Gandia, “un treball que ha estat clau en la consecució d’aquesta declaració”, apuntaven.

L’alcalde destacava l’interès de projectar turísticament el conjunt de les festes en honor de la Puríssima Concepció, “perquè les nostres tradicions de tota la vida han de ser més posades en valor si cal i tenir tota l’atenció que es mereixen”. En aquest sentit cal recordar que la via per protegir el Cant dels Angelets ha seguit el camí encetat també per protegir el Cant de la Sibil·la, i que l’Ajuntament també ha demanat que el conjunt les Festes de la Puríssima siguen d’Interès Turístic Autonòmic. A més a més, l’Ajuntament ha impulsat el canvi dels vestits dels Angelets amb ajuda de la Diputació de València, i que el ‘Cant dels Angelets’ va ser objecte en 2013 de l’edició d’un còmic de 16 pàgines editat per l’Ajuntament d’Ontinyent i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que també han estat treballant en l’edició d’un segon còmic dedicat a “l’Asguinaldo de la Puríssima” d’Ontinyent, que enguany compleix 350 anys.

Salvador Pastor destacava com a “especialment assenyalada” la data d’entrada en vigor de la declaració publicada hui al DOGV, ja que aquesta entrarà en vigor demà, últim dissabte de novembre, quan tindrà lloc a les 18:30 el Cant dels Angelets, amb una desfilada que partirà des de la plaça de la Concepció fins al temple de Santa Maria, per a recórrer posteriorment els carrers de Gomis, plaça Major, Regall i Magdalena fins a finalitzar en el temple de Santa Maria.

Segons consta al document publicat al DOGV s’acompanya d’un Annex on s’explica que el “Cant dels Angelets d’Ontinyent”, protagonitzat per setze xiquets i xiquetes, vestits amb riques robes blanques i blaves, “són unes cobles de caràcter religiós, cantades als carrers d’Ontinyent per a anunciar la festa de la Puríssima, patrona d’aquesta ciutat. Ha mantingut al llarg dels segles trets característics de la cultura valenciana, mantenint viva la nostra llengua. Igualment, la seua melodia, verdadera joia musical, ens recorda el monumental Misteri d’Elx. És una tradició local de marcada significació cultural per a la ciutat, que se celebra des de fa més de 350 anys. Per tant, la singularitat i els valors culturals que conté aquest acte el fan mereixedor de la protecció patrimonial”.

A la declaració realitzada per la Generalitat, es determina que la protecció del Cant dels angelets d’Ontinyent com a patrimoni cultural immaterial es concretarà en les mesures següents: Realitzar tasques d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació amb criteris científics; Incorporar els testimonis disponibles a suports materials que garantisquen la seua protecció i preservació; i vetllar pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural, així com tutelar la conservació dels seus valors tradicionals i la seua transmissió a les generacions futures. La gestió del patrimoni cultural protegit per aquesta declaració de bé de rellevància local immaterial correspon a l’Associació de Festes de la Puríssima i a l’Ajuntament d’Ontinyent.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí