La Generalitat aprova la declaració de la Vil·la Romana de Ponera, a Sagunt, com a Bé d’Interés Cultural


0
3140
Imatge de les restes excavades de la Vil·la Ponera

Aquest jaciment arqueològic que, segons les tècniques constructives utilitzades, es pot fixar la construcció en l’etapa de transició de la República a l’Alt Imperi (del 50 aC al 50 dC)

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d’Interés Cultural (BIC), amb la categoria de zona arqueològica, la Vil·la romana de Ponera, al terme municipal de Sagunt.

Aquest jaciment arqueològic és un important testimoni de la romanització de la ciutat de Sagunt. Arran de les tècniques constructives utilitzades es pot fixar la construcció de la vil·la en l’etapa de transició entre la República i l’Alt Imperi (del 50 aC al 50 dC).

Com a parts integrants del bé s’hi inclouen l’atri central, les diverses estances i un sistema de proveïment i distribució d’aigua integrat per diverses canalitzacions i desaigües que pareixen provindre d’una de les derivacions de la séquia major de Sagunt.

Igualment, es descriuen dos béns de valor arqueològic que es localitzen dins de l’entorn de protecció del jaciment el Molí de les Pintes, estructura arquitectònica hidràulica sense datar que apareix ja esmentat en la cartografia del segle XIX, i la terrisseria ibèrica del Molí de les Pintes, conegut també com a forn ibèric de Ponera.

A més de complementar la declaració com a bé d’interés cultural amb la categoria de zona arqueològica, el decret estableix també una sèrie de mesures de protecció que inclouen els usos permesos i el règim d’intervencions en l’entorn del bé.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here