La Generalitat aprova iniciar la declaració com a BIC de les Ambaixades de Moros i Cristians d’Ontinyent

0
1837
Ontinyent celebra les seues Ambaixades durant les Festes Patronals

La Direcció General de Cultura i Patrimoni també inclourà en la declaració la Baixà del Crist de l’Agonia que es realitza també durant les mateixes festes

La Direcció General de Cultura i Patrimoni ha decidit aprovar que s’incoe la declaració com a Bé d’Interés Cultural (BIC) els actes de les Ambaixades i la Baixà del Crist de l’Agonia dels Moros i Cristians d’Ontinyent.

Les festes de Moros i Cristians del territori valencià van ser declarades Bé de Rellevància Local l’any 2015 i en l’ordre s’establia la possibilitat de reconéixer com a BIC els actes singulars d’aquestes festes que requereixen més protecció patrimonial per la seua imbricació en el patrimoni cultural.

La proposta ha sigut realitzada per la Comissió Consultiva de festes de Moros i Cristians que és la que estableix els criteris per al reconeixement com a Bé d’Interés Cultural Immaterial d’aquelles festes o actes de les festes de Moros i Cristians d’especial rellevància i significació per al patrimoni cultural valencià i proposa la seua declaració.

De les Ambaixades i la Baixà del Crist de l’Agonia de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent s’estima que l’antiguitat del text de les Ambaixades i els valors patrimonials d’aquests actes són mereixedors de la declaració BIC.

Les Ambaixades conserven els alardos d’època foral, representació simbòlica de l’enfrontament entre les dues cultures. El text de les Ambaixades, escrites per l’escriptor romàntic J. J. Cervino en 1860, conté un valor literari que és necessari preservar.

La Baixà del Crist de l’Agonia és el símbol màxim de la festa de Moros i Cristians d’Ontinyent. És hereva directa de les salves d’honor que disparaven les milícies efectives d’època foral. Una celebració amb més antiguitat que les mateixes festes morocristianes i que es continuen celebrant pràcticament igual que fa 150 anys.

Imatge de la ‘Baixà del Crist’ d’Ontinyent

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí