La Fundació del Patrimoni Industrial del Port de Sagunt passa a ser pública pels seus deutes

0
1274
L'Alt Forn de és un dels símbols del patrimoni industrial de Sagunt

L’abandonament dels patrons privats i deutes per més de 200.000 euros obliguen a l’entitat de Sagunt a fer-la de titularitat pública

Els deutes per més de 200.000 euros han fet que la Fundació del Patrimoni Industrial del Port de Sagunt passe de ser privat a ser públic. Així s’ha decidit en la reunió entre l’alcalde Quico Fernández, amb el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, i d’altres representants públics.

L’objectiu de la trobada era resoldre la complexa situació de la fundació, el patrimoni de la qual van aportar patrons privats majoritàriament com Arcelor o l’Autoritat Portuària. D’una altra banda els socis i patrons de caràcter públic com l’Ajuntament de Sagunt o la Generalitat Valenciana eren minoritaris.

No obstant en els últims anys la major part dels patrons privat van abandonar la fundació i van deixar de contribuir econòmicament al seu funcionament. D’esta manera només han quedat les administracions públiques i el Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, que encara que han aportat, especialment l’ajuntament, una quantitat econòmica de manera puntual, no podien cobrir les despeses.

Açò ha generat un deute amb les nòmines dels treballadors i les despeses de Seguretat Social que ascendeix a al voltant de 200.000 euros. Este es un deute que les administracions públiques “que som les que quedem en la Fundació, no podem afrontar”, assegura Fernández. És per açò que l’alcalde de Sagunt, ha manifestat en la reunió el primer que han acordat és “sol·licitar a l’Agència Tributària i a la Seguretat Social un ajornament del deute perquè si no, no podem fer gens”.

A continuació també s’acordava modificar els estatuts perquè la Fundació passe de ser privada a ser pública, «de manera que ja puguem resoldre els deutes i posar en funcionament de nou el nostre patrimoni industrial”, afirma. A més durant la reunió s’ha nomenat president nomenat president al Conseller de Cultura, Vicent Marzà.

Inversions

Al fil de la reunió, l’Alcalde de Sagunt també ha volgut posar en coneixement de tots els representants assistents les inversions que ha realitzat l’Ajuntament en matèria de patrimoni industrial. Així Quico Fernández ha xifrat en més de 4 milions d’euros els invertits directa o indirectament. “És una quantitat importantíssima destinada a un patrimoni que no és de propietat municipal, de tal manera que nosaltres de cara al futur tenim previst sol·licitar la titularitat pública”, ha afirmat l’alcalde.

Fernández assegura que el seu objectiu és “tornar a obrir l’Alt Forn abans d’estiu, si trobem la fórmula de gestió i tenir un projecte de Museu Industrial per a obrir-ho l’any que ve”. I apel·lant a la ciutadania de Sagunt, entén la seua incomprensió sobre el tema del Patrimoni Industrial, però es deu al fet que es “ha mantingut durant tant temps una fundació privada sense socis privats i a una gestió nefasta”.

Per veure les notícies destacades de hui, punxa ací.

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí