La Font de la Figuera s’engalana per a les festes de Moros, Cristians i Contrabandistes


0
641
Acte de presentació dels representants (foto: Alberto Fito 'Fotografiart'')
Acte de presentació dels representants (foto: Alberto Fito ‘Fotografiart»)

Els bàndols moro, cristià i contrabandista ja tenen qui els representa. Després de l’acte de la presentació de les reines, capitans i abanderats dissabte passat al teatre Joan de Joanes i de l’ambaixada infantil, la Font de la Figuera dóna la benvinguda oficialment a les seues festes.

Este dissabte, la jornada s’obrirà amb un volteig general de campanes, amb posterior romeria a la vesprada fins a l’ermita de Santa Bàrbara, en la qual i després d’una missa, es durà la Santa a la població acompanyada pel soroll dels trabucs . Una vegada a la localitat, sonarà el ‘Himne a la Festa’ interpretat per La Lira Fontiguerense, amb posterior traca, i es realitzarà el pregó de festes, quedant oficialment inaugurades les festes del 2016.

L’acte més emblemàtic, la “entrada”, tindrà lloc demà diumenge 4 de desembre, dia gran de les festes de moros, cristians i contrabandistes, a qui li precedirà una missa presidida pel bàndol cristià i una entrada de bandes. Ja a la vesprada, a les 18h, els cristians iniciaran la segona desfilada d’aquestes festes. A més, també se celebraran les tradicionals ambaixades, és a dir, l’enfrontament entre els ambaixadors d’aquests bàndols que finalitzarà en una lluita per apoderar-se del castell.

Dilluns 5, segon dia de festes, una diana recorrerà els carrers de la població i una missa de comparses presidida, aquesta vegada pel bàndol moro, s’oficiarà a les 10,30h. A les 11,30h. tindrà lloc una desfilada de comparses encapçalada per aquest mateix bàndol. Ja a la vesprada, tindrà lloc la guerrilla i ambaixada cristiana, i a les 19:30 h la processó a Santa Bàrbara.

L’última desfilada d’aquestes festes se celebrarà el dia 6 de desembre a les 11:30 h. del matí i al voltant de migdia, el “Contrabando”, en el qual els contrabandistes es dirigiran al peu del castell per parlamentar amb els cristians, i al no existir enteniment tots dos bàndols acabaran amb un gran ‘Contrabando’. Finalment, s’iniciarà el ‘Despojo’ , la conversió de l’exèrcit moro al cristianisme, el que motivarà la pau entre els dos exèrcits acompanyant la Santa de nou fins a l’ermita. Una vegada allà, la presidenta proclamarà els nous càrrecs per a les pròximes festes.

Aquest any fins i tot participaran en la festa la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó i la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ambdues desfilant a la comparsa Xiques Contrabandistes. Per la seua banda, el Síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ho farà a la comparsa Beduïns.

Per la seua banda, el regidor de festes, Mariano Ferriz Sanjuan, ha volgut fer una crida a totes i tots els veïns, veïnes i visitants convidant-los a gaudir d’unes festes tan nostres, amb tots els seus millors desitjos. “Espere que la llum, la pólvora, l’art i el colorit siguen els protagonistes de la Font aquests dies i que puguem viure’ls amb total intensitat”, ha manifestat Ferriz.

L’Alcalde, Vicent Muñoz i Jordà, ha volgut felicitar els representants dels tres bàndols, comparses i en general a tot el poble i recordar que des de l’Ajuntament es continuarà treballant perquè aquestes festes tinguen el reconeixement que es mereixen, “perquè és en elles on la gent mostra el millor que té d’ella. La germanor, l’amistat i la concòrdia es respiren per cada racó de la Font aquests dies i aquesta és la senya d’identitat més important i rellevant d’aquestes festes i així ho hem de transmetre”.

El bàndol cristià estarà custodiat per la filà Arqueres, en la què recau la capitania, mentre que la bandera la tindran la filà Asturs. Pel que fa al bàndol moro, Juan Manuel Muñoz Guillem i Loli Berenguer Castelló tenen la capitania i Andrés Portillo Sanchis la bandera. I, finalment, Virgilia Garcia Sellés i Fabian Beneyto Sellés, seran capitans pel bàndol contrabandista on la filà Covanyeses, serà l’abanderada.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here