
Fa uns dies, els primers edils de la Font de la Figuera, l’Alcúdia, Canals, Moixent, Vallada i Montesa es van reunir per tractar un ambiciós projecte que unirà interessos en comú per a estes sis poblacions entre la Serra Grossa i el Cànyoles en matèria de sostenibilitat.
El projecte dels pobles de la Serra Grossa fins al Cànyoles s’articula al voltant de tres eixos: 1) L’ús d’energies renovables i la reducció de les emissions de gasos contaminants, 2) la creació d’una xarxa de connexió no motoritzada entre pobles i la resta del territori valencià i la reducció de l’ús del vehicle privat i 3) la participació i la informació ciutadana en les dues direccions (institucions-ciutadania).
El projecte constarà d’accions conjuntes com l’elaboració d’un catàleg de recursos i consums energètics locals per planificar la seua substitució per renovables o la creació de la xarxa de camins no motoritzada pròpia i la seua connexió amb la qual la Generalitat projecta que arribe fins a Xàtiva. Estes actuacions es veuran acompanyades d’altres locals que en el futur serviran d’exemple perquè altres municipis preparen els seus propis projectes.
Baix aquest prisma de previsió, l’alcalde Vicent Muñoz i la regidora de Medi Ambient, Carmen Asensi, aposten per la unió de municipis per dur a terme idees innovadores, sostenibles i participatives. «Una ruta no motoritzada permetrà la connexió entre estes sis poblacions en pro de la comoditat de desplaçament per als seus habitants i un atractiu per al turisme, que tindrà l’opció de gaudir del potencial dels nostres paisatges a l’aire lliure. D’altra banda, este catàleg servirà per valorar l’assumpte dels camins, a més d’arribar a conclusions precises que ens ajuden a estalviar en matèria energètica i econòmica.
A nivell particular, cada població també ha pensat en una sèrie d’objectius que ajuden a assolir els plantejaments en comú. La Font de la Figuera es planteja la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i que els vehicles municipals passen a ser elèctrics o el Greening, (la millora dels espais verds). En esta mateixa línia també projecta el reajardinament dels espais d’utilitat pública o el fet de transformar la poda urbana a compost verd.
A més, s’intentarà revisar determinades actuacions com la millora de lluminàries que no s’havia realitzat prèviament, per exemple, a la zona del Barri Espanya i la millora de la gestió de l’aigua.
«Tot i que La Font de la Figuera ja és» poble 30 «respecte a la limitació de velocitat dels vehicles, tenim molta tasca pendent per realitzar en estes matèries, entre elles, tenint en compte que tots som vianants i cal prioritzar el pas de vianants sobre els vehicles, sense restringir-los, però regulant-ho», afirmen Vicent Muñoz i Carmen Asensi.
La necessitat de xarxes de comunicació entre les poblacions de la Costera va ser un punt que ja es va tractar a la Jornada de Vertebració de la Comarca celebrada a la Font de la Figuera el passat mes de maig. Amb este projecte, estes sis poblacions veurien complerts un dels seus objectius inicials.