La Festa de Sant Roc de Serra declarada d’Interés Turístic Provincial

0
435
Serra
Foto d'arxiu de les festes.

La festa de Sant Roc Serra ha estat declarada festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. La festa més popular i tradicional de la població ha rebut el reconeixement de la Generalitat Valenciana 8 anys després de què la Baixà, un dels actes més arrelats a la població, fóra declarada festa d’Interés Turístic Local.

La festa de la pólvora de Serra rep així el reconeixement «a anys de treball un esforç col·lectiu que té ara la seua recompensa” comenta l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón, qui vol donar “l’enhorabona a la gran família roquera de la població”. L’alcaldessa és congratula pel reconeixement a “una de les festes més populars i que vivim amb més intensitat a la localitat. La que més ens identifica com a poble.”

La festa de Sant Roc de Serra es remunta a finals del segle XIX i té com a acte principal la Baixà, la mitjanit del 15 al 16 d’agost. En la Baixà es traslladen les imatges dels sants que prèviament han sigut “robats” de l’església, des de l’ermita fins a casa dels clavaris majors acompanyats del dispar de coets de luxe i de corda.

El marc del calvari i l’ermita, el fan únic i incomparable. La festa, sempre al voltant de la pólvora, inclou també un correfoc, la cordà i la traca correguda que el dia de Sant Roc recorre els principals carrers de la població i acaba en una sonora mascletà terrestre.

Els actes estan organitzats per l’Associació Benèfic Cultural de Sant Roc que aglutina als clavaris adults i infantils. Enguany la imatge de Sant Roc infantil compleix 40 anys. «La festa a més a més, ha donat un pas cap a la igualtat entre hómens i dones al tindre per primera vegada en la història clavariessa major infantil i clavariessa major en la secció d’adults. La convid19 però, ha possat en perill la celebració d’una festa que enguany rep este reconeixement honorífic», asseguren fonts municipals.

En breu els clavaris i clavariesses decidiran sobre la seua celebració.

La resolució de Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana va ser acordada per la presidència de la Generalitat Valenciana el passat 7 de maig i ha estat publicada al Diari Oficial de la de la Generalitat Valenciana dilluns, 11 de maig.

D’esta manera la declaració concedida serà inscrita al Registre especial de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d’interés turístic de la Comunitat Valenciana, secció primera.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here