La Federació de Moros i Cristians d’Oliva prepara una exposició dels seus 100 anys d’història

0
711
Oliva
Foto d'arxiu de les Festes de Moros i Cristians.

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva (FMiCO), amb la col·laboració de la Regidoria de Festes i la Regidoria de Cultura. Música i Bibliotques de l’ajuntament d’Oliva, ha preparat una exposició per a valorar i difondre el patrimoni material de la festa d’Oliva, que fa un recorregut per cent anys d’història festera.

L’exposició, segons informen des de la Federació, arrancarà el pròxim 30 d’abril, a la Torre de la Comare, l’Enginy del Sucre, el Museu Etnològic i la Casa de la Cultura. Els veïns i veïnes podran gaudir de la història de la festa dels Moros i Cristians d’Oliva fins al 31 de maig.

La mostra porta per títol ‘Un segle de records’ i pretén ser un recorregut per les tres etapes de celebració dels Moros i Cristians a Oliva, a través de la música, la indumentària, testimonis gràfics i arxius gràfics i textuals, muntat en quatre edificis emblemàtics del centre històric de la ciutat, indiquen les mateixes fonts.

Òscar Prieto, president de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva, ha assegurat que “En remuntar-se a les primeres manifestacions de les nostres Festes de Moros i Cristians, cent anys enrere, és convenient, o millor, és necessari, fer una recopilació de records i testimonis. Precisament ara, en temps de pandèmia, s’ha planificat aquesta mostra aprofitant l’absència de les activitats festives habituals i per tant, poder dedicar-li el temps i l’esforç que requereix la planificació coordinada d’una magna exposició, distribuïda en diverses seus que són espais emblemàtics del teixit ciutadà.”

Per la seua banda, la regidora de Festes, Yolanda Navarro ha assegurat que, malgrat estar vivint una situació extraordinària, des de la seua Regidoria i la Federació de Moros i Cristians «s’està promovent actes per tal de mantindre viva la festa. Buscant sempre la seguretat però fent valdre la tradició i la cultura. Són moments complicats, però estem aprofitant per a realitzar tasques importants, com ho són l’ampliació de l’arxiu històric o l’estudi històric i sociològic.”

El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Julio Llorca ha afirmat que “des de Cultura, Museus i Patrimoni, hem volgut recolzar la iniciativa de l’exposició amb l’obertura de dos espais recentment restaurats, com són la Torre de la Comare i l’Enginy de Sucre. A més la celebració del centenari de la festa de Moros i Cristians coincideix amb els actes de celebració del Centenari de la declaració del Palau com a Monument Historicoartístic. Una manera d’unir el patrimoni dels Centelles amb el patrimoni festiu de la nostra ciutat, ja que podran visitar l’exposició i el resultat de la restauració de dos edificis emblemàtics”.

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here