La Crida abre las puertas a las primeras Fallas Patrimonio

0
2312

Fotos: Manolo Guallart.- Una vez más, el último domingo del mes de febrero la ciudad de Valencia acabó la jornada dando la bienvenida a las Fallas en torno a las Torres de Serrano. Pero esta vez era diferente. Se trata de la primera edición de las fiestas josefinas desde que fueron declaradas Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad por la UNESCO, por lo que, más que nunca, la invitación de las Falleras Mayores de Valencia para disfrutarlas era extensiva a todo el Mundo.

El día anterior, Valencia entera se colapsó en torno a una más que multitudinaria mascletà vertical en la denominada Nit de l’Espolí, con más de dos toneladas y media de pólvora que enamoraron con el buen arte de Ricardo Caballer en la Alameda. Era de prever, y así fue, que pasara otro tanto con el acto de la Crida. Dicho y hecho. A las 18 horas la explanada que se extiende frente a las puertas de la ciudad, las emblemáticas Torres de Serranos, ya estaba rebosante de gentes, falleros y falleras, valencianos y valencianas, jóvenes, mayores y de toda clase y condición, que se agolpaban para recibir el pistoletazo de salida de voz de su reina, la Fallera Mayor de Valencia, Raquel Alario.

El espectáculo previo, no por anunciado, dejó de tener su impacto sobre la multitud. Proyecciones por video mapping mostraban, a modo de homenaje, escenas cotidianas y personas anónimas de la actividad fallera. Un cúmulo de imágenes aportadas por las comisiones falleras para su lucimiento sobre el lienzo que conforman las propias torres, con partituras y música de banda, indumentaria, llibrets, carteles antiguos, e incluso un detalle de la falla-patrimoni plantada al tombe allí mismo hace pocos meses. Era el preludio de la esperada presencia de las Falleras Mayores de Valencia, sus Cortes de Honor y numerosas autoridades autonómicas y municipales.

El alcalde Joan Ribó, fiel a su estilo, dejó el protagonismo a las falleras. Habló lo justo, breve y directo, pasando a entregar a Raquel y a Clara María las llaves de la ciudad de Valencia.

Siguiendo el protocolo iniciado el pasado año, la Fallera Mayor Infantil de Valencia, Clara María Parejo Pérez, tomó la palabra ante el mundo fallero congregado:

Fallers i falleres infantils, xiquets i xiquetes.

Des d’estes Torres de Serrans, em dirigisc a tots vosaltres per a ser la veu dels més menuts de la festa de les Falles, reconeguda per fi com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Nosaltres som el present però també el futur. El present perquè des de xicotets aprenem l’amor a les falles i les nostres arrels. Traslladem a la festa la nostra innocència, la nostra alegria i les nostres rialles per tot arreu.

Som el futur, perquè l’única manera d’assegurar la continuïtat de la festa és fent que els xiquets i les xiquetes de hui siguen els fallers de demà.

Als més majors vos demane que deixeu que els xiquets s’acosten a les Falles, que s’apunten a les comissions. Obrim les portes dels casals perquè la gent puga descobrir que són una família on créixer, un lloc on aprendre a respectar els altres i un lloc on es conviu per a enaltir la nostra festa. Les Falles!

La meua Cort d’Honor i jo volem gaudir de la nostra imaginació; volem volar com els pardalets per a fer realitat un somni infantil; un somni de pau per al mes de març. Que els xiquets que patixen guerres escolten només el so de la pólvora i la música de la ciutat de València perquè estem en Falles.

Cride als fallers de bolquers, als que comencen a caminar, als que sou Falleres Majors i Presidents Infantils enguany, i a tots aquells que formeu part de les comissions infantils.

Que tots sàpien que en només uns dies València s’omplirà de monuments infantils, de xiquets i xiquetes tirant petards o berenant als carrers, de fallerets fent passacarrers, duent les primeres flors a la Geperudeta o plorant perquè arriba la nit de la cremà el dia de Sant Josep. Cride als xiquets de tots els barris de la ciutat i els voltants, perquè participen dels nostres actes.

Fallerets i falleretes infantils, crideu amb mi i amb la meua Cort d´Honor perquè se’ns senta per tots els racons de la ciutat, de la nostra comunitat, d´Espanya, d´Europa i del món sencer, perquè ja estem en Falles.

A continuación hizo su parlamento la Fallera Mayor de Valencia 2017, Raquel Alario Bernabé:

Valencians i valencianes, falleres i fallers, gent de tot el món.

Fidels a les nostres tradicions, estem reunits en les històriques Portes dels Serrans, milers de cors fallers, plens d’il·lusió i alegria, per a anunciar-li al món sencer que… JA ESTEM EN FALLES!

Arriben els dies mes màgics de les nostres festes, on desvelarem el fruit del treball artesà dels nostres artistes fallers i omplirem els carrers de la major i més monumental manifestació d’art satíric del món…. LES FALLES!

Oblidem totes les preocupacions quotidianes i deixem-nos portar per l’alegria de viure una festa on la llum, el soroll, l’aroma de la pólvora i el ritme trepidant de les bandes de música inunden els nostres sentits.

Mostrem al món la rica indumentària valenciana i desfilem amb emoció, acompanyats pels nostres estendards, davant de la nostra Patrona, la Mare de Déu dels Desamparats, oferint-li les millors flors de la nostra terra i demanant-li que cuide de tots els valencians, i en especial dels que més ho necessiten.

Obrim els nostres cors a tots el veïns i als milers de visitants de tot el món, perquè gaudisquen d’uns dies d’alegria i d’emoció compartida amb un poble que els estima, perquè quan tornen a les seues ciutats es convertisquen en pregoners de la millor festa del món… LES FALLES!

Falleres i fallers, vosaltres sou l’ànima de la nostra festa, els que amb el vostre treball diari i un amor i il·lusió sense límits manteniu vives les nostres tradicions. Sentiu l’orgull de ser garants de tot el que són i tot el que representen les Falles per als valencians, per a la nostra cultura, per a la nostra llengua valenciana i per a la nostra identitat com a poble.

I ara, hem d’estar més orgullosos que mai, perquè les nostres Falles… JA SÓN PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT! Este reconeixement històric, fruit del treball de moltes generacions de falleres i fallers, ens dóna forces renovades perquè, tots junts, amb la passió que ens caracteritza, fem que les Falles siguen cada vegada més conegudes a nivell internacional.

Oferim-li al món la imatge d’un poble acollidor, dinàmic, creatiu, orgullosos de la nostra història i amb fe en el nostre futur.

En nom de la Cort d’Honor i en el meu propi, vull saludar afectuosament i compartir l’alegria i l’emoció d’esta Crida:
– Amb les falleres i fallers de tots els pobles i ciutats de Castelló, Valencia i Alacant on es planta una Falla.
– Amb els valencians i fallers que viuen i treballen més enllà de les nostres fronteres i que guarden en el seus cors el record emocionat de les seues arrels i la seua terra.
– I fem partícip el món sencer de la nostra Crida
o Visquem i compartim junts la passió per les Falles.
o Vivamos y compartamos juntos la pasión por las Fallas.
o Let’s live and enjoy the Fallas together.

Hui comencen els dies més desitjats. Disfrutem amb intensitat tots els actes de la nostra festa, que res esborre el nostre somriure, que la germanor fallera òmpliga cada racó de la nostra ciutat i que, tots junts, visquem unes FALLES INOBLIDABLES.

Y luego dijeron al unísono:

FALLERES I FALLERS,
Alceu els vostres estendards.
Que flamegen les nostres senyeres.
I cridem-li al món sencer
VISCA VALENCIA!
I VISQUEN LES FALLES!

Valencia entera tronaba de júbilo y los himnos de Valencia y de España cerraban el acto. Los petardos inundan desde ese momento las calles de la ciudad porque ya es hora de que huela a pólvora, ya estamos en Fallas oficialmente.

Acababa la jornada con las Falleras Mayores de Valencia, acompañadas por sus respectivas Cortes de Honor, haciendo a pie el camino entre las Torres de Serranos y la plaza de la Virgen para entrar en una Basílica abierta de par en par que las recibía para que pudieran acercarse a hacer ofrenda a la Mare de Déu dels Desamparats.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here