La Costera i la Vall d’Albaida perden fins el 50% de la collita de raïm per la sequera i les pedregades

0
687
La collita caurà a la demarcació en un 30%

En global la collita valenciana de raïm patirà un descens de fins al 30%, però es considera que la temporada és d’alta qualitat

Els primers dies de verema en els vinyers valencians estan donant una idea més aproximada de la important escassetat que hi haurà en la collita de raïm. Segons les primeres estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), el descens global de producció aconseguirà el 30% respecte a una temporada habitual a causa de la incidència acumulada de la sequera i les tempestes de calamarsa.

Les comarques més afectades per la disminució de raïm per a vinificación són la Vall d’Albaida i la Costera, amb minvaments d’entre el 40 i 50% en comparació d’una campanya normal. Per la seua banda, la plana d’Utiel-Requena –principal zona productiva de la província– experimentarà una disminució mitjana del 30% provocada fonamentalment per l’enfonsament de la varietat majoritària Bobal i altres varietats negres.

Per contra, el balanç global no resulta tan negatiu per l’aforament previst en altres comarques com la Ribera Alta i la Foia de Bunyol, on els viticultores esperen una collita acceptable i fins i tot alguna cosa superior a campanyes anteriors. En el que sí coincideixen totes les zones valencianes és en l’avançament de la recol·lecció en uns 8-10 dies, així com en l’escassa presència de malalties i en la qualitat òptima del raïm.
AVA-ASAJA atribueix aquest minvament generalitzat a la sequera acumulada en els últims cinc anys i, en menor mesura, als intensos capítols de pedra. “Hem vist que els ceps arribaven a aquesta verema molt febles i esgotades per la falta d’aigua, sense amb prou faenes reserves. Les pluges d’aquests mesos han sigut insuficients, de manera que moltes gemmes no han aconseguit donar fruit. Tot el que poguera ploure en aquestes pròximes setmanes podria ajudar a millorar la producció i a recuperar potencial per a la següent verema”, ressalta el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Tras Cárcer 'Les Arts Volant' llegará a Benaguasil, Montaverner, Guardarmar de la Safor o Castielfabib

Les previsions de collita en el conjunt del país i d’Europa tampoc són favorables. Al llarg de la conca mediterrània, des dels Balcans fins al nord d’Espanya, hi ha nombroses àrees on les gelades d’abril es van portar per davant més de la meitat de la producció. En termes generals, el sector apunta a una disminució superior al 10% en la Unió Europea, amb baixades significatives tant a Espanya (-12%) com en els nostres principals països competits: França (-17%) i Itàlia (-30%).

Aguado subratlla que “hi ha motius més que suficients per a concloure que els preus en origen poden recuperar-se després de diverses campanyes en crisis. La verema arranca amb els cellers buits, amb la demanda mundial per sobre de l’oferta i amb les exportacions espanyoles guanyant quota de mercat. Si entre tots som capaços d’actuar amb prudència, equilibri i professionalitat, els productors podrien compensar el fort minvament de raïm, recuperar la rendibilitat del cultiu i evitar l’abandó de camps”.

En aquest sentit, AVA-ASAJA insta a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) a vigilar que es complisca la Llei de la Cadena Alimentària i a evitar pràctiques comercials abusives en perjudici del productor. Així mateix, l’organització agrària recomana als viticultors la màxima cautela a l’hora de vendre el seu raïm ja que tots els factors objectius del mercat apunten a una tendència positiva de les cotitzacions.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here