La Confederació Hidrogràfica demoleix l’assut del Molí de Malanya al riu Albaida en terme de Bellús

0
1607
Imatge dels treballs de demolició de l'assut.

L’assut es trobava es trobava molt deteriorat, mancava de manteniment i suposava un perill per a la seguretat de les persones en usar-se com a pas per a travessar el riu

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha començat els treballs de demolició de l’assut del Molí Malanya, al riu Albaida, al municipi de Bellús, amb el doble objectiu d’eliminar el perill que suposa per a les persones la seua falta de manteniment i assegurar la continuïtat fluvial del riu.

L’assut es trobava sense cap ús ni aprofitament, des de feia més de tres anys, i mancava de concessió vigent. A causa de la falta de titular i per tant de manteniment, es trobava molt deteriorat i suposava un perill per a les persones, perquè era utilitzat com a via de pas per a travessar el riu, mancant de qualsevol mesura de seguretat.

Un assut és una estructura hidràulica que s’emplaça de manera transversal al llit d’un riu, a fi de generar una barrera per a sobreelevar el nivell de l’aigua i provocar que un percentatge del cabal es desvie cap a un altre sistema de conducció, per exemple, una séquia. Originàriament, els assuts eren utilitzats per al reg, però també per a desviar el riu i produir força motriu per a molins i altres infraestructures hidràuliques.

No obstant, la construcció d’assuts ha generat canvis dràstics en les condicions naturals dels nostres rius, per l’alteració del règim natural dels cabals i de la seua velocitat, així com per l’efecte barrera que produeixen en el flux de sediments i en els desplaçaments de la ictiofauna, especialment en el cas d’espècies migratòries.

Dins del Marc de l’Estratègia Nacional de Restauració de Ríos, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), i a través dels objectius ambientals fixats en els respectius Plans Hidrològics de les Demarcacions Hidrogràfiques, es fomenta l’eliminació d’assuts obsolets per a recuperar la continuïtat longitudinal dels rius i, fins on siga possible, les seues condicions naturals.

En el cas de l’assut del Molí Malanya, la seua presència podria posar en perill l’eficàcia de les actuacions d’eliminació de l’espècie invasora Arundo donax que s’estan realitzat en el municipi de Bellús, ja que l’acumulació i sedimentació de llims aigües amunt propícia l’aparició i dispersió d’aquesta espècie exòtica invasora.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí