La comarca del Camp de Morvedre es bolca amb Ucraïna i amb les persones refugiades

0
2242
Les iniciatives s'han presentat a l'Ajuntament de Sagunt.

S’estan buscant cases per a les famílies procedents d’Ucraïna que arribaran en els pròxims dies, a més de les dues que ja estan ací

Els ajuntaments de Sagunt i de Canet d’en Berenguer, i les mancomunitats de la Baronia i de les Valls treballen conjuntament per a donar la millor de les opcions i la millor rebuda a totes les famílies i persones procedents d’Ucraïna.

A través de la col·laboració conjunta de tots els municipis de la comarca del Camp de Morvedre s’obrin les portes de totes les localitats a qualsevol persona refugiada procedent d’Ucraïna. A més a més, s’han establit diferents punts de recollida de materials i de productes essencials i de primera necessitat per a les persones damnificades per la invasió del país per part de Rússia.

Així ho ha anunciat este matí l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, en companyia de l’alcalde de Canet d’en Berenguer, Pere Joan Antoni; el president de la Mancomunitat de les Valls, Toni San Francisco; i el de la Mancomunitat de la Baronia, Salva Costa.

El primer edil de Sagunt ha reivindicat que des de l’àmbit local també cal actuar. «Demostrem una vegada més el nostre rebuig enfront d’esta guerra però ara mateix la situació és la que és. Les diferents administracions públiques, a tots els nivells, estan donant resposta i també ens toca fer-ho des de l’àmbit local a partir de les eines i els recursos que tenim», ha declarat.

Actualment hi ha dues famílies situades a la comarca, una de sis membres i l’altra de quatre integrants, i este mateix dijous està prevista l’arribada d’altres cinc persones que no utilitzaran el centre de refugiats perquè tenen família a Sagunt, però que necessitaran acompanyament i assessorament.

Com que cap a Sagunt es dirigeixen unes 30 persones, mentre l’Ajuntament posa els seus mitjans a disposició de l’acolliment de persones refugiades mitjançant el contracte que té subscrit a través del departament de Serveis Socials per a ajudar en tràmits d’estrangeria, es comprovarà també si es poden emprar part d’estos recursos i infraestructures en accions solidàries amb les persones que arriben a la localitat i si es compta amb infraestructures com el menjador social, entre d’altres mesures que s’estan estudiant.

«El que hem fet, des del punt de vista de la comarca del Camp de Morvedre, és entendre que havíem d’ajuntar recursos i mostrar una resposta conjunta; per això, hui realitzem un plantejament global d’eixa resposta davant la situació humanitària en la qual ens trobem», ha afegit Moreno.

Les accions que es posaran en marxa des dels municipis i mancomunitats del Camp de Morvedre consistiran a estendre el projecte Casa Solidària a tota la comarca i sumar en la recollida de materials, pertinences, aliments i productes de primera necessitat a institucions educatives de les localitats que han pres part en esta iniciativa amb la finalitat que totes les persones de la zona que vulguen solidaritzar-se puguen participar i aportar. Pròximament s’informarà dels punts de recollida que s’habilitaran en cada lloc, ja que no tots els pobles compten amb centres educatius. En este sentit, Canet d’en Berenguer posarà a disposició una nau on allotjar tot el material i els productes de primera necessitat abans d’enviar-los a Ucraïna.

Per part de la Generalitat es comunicarà este mateix dijous als diferents pobles i ciutats quins són els materials que les autoritats ucraïneses han traslladat que es necessiten per a poder col·laborar.

L’Ajuntament de Sagunt farà una tasca administrativa de centralització i de recollida de tota la informació que vaja arribant de les famílies refugiades i, una vegada es troben a la comarca, seran els departaments de Serveis Socials de cada municipi d’arribada els encarregats de gestionar la seua estada en la localitat, fer un seguiment de cada família i assessorar-los en els tràmits en què necessiten acompanyament.

«Hi ha dues famílies que ja han arribat al nostre centre de recepció de refugiats. Una d’eixes dues famílies té un nadó de deu mesos que necessitava atenció mèdica i el treball de l’Hospital de Sagunt ha sigut excel·lent, ja que va respondre de manera immediata; així com de les farmàcies, que han posat a la disposició del propi centre de refugiats test d’antígens, també de manera immediata. Això és, una vegada més, eixa mostra de treball en xarxa, de solidaritat conjunta que tots i totes vam mostrar i que, personalment, crec que és motiu d’orgull per a la nostra comarca», ha manifestat Darío Moreno.

La principal acció de col·laboració serà l’acolliment de famílies ucraïneses en cases. Per això s’ha assenyalat que allò més urgent és trobar habitatges disponibles. Actualment ja hi ha dos pisos disponibles, un a Petrés i un altre a Canet d’en Berenguer; el segon es troba en molt bones condicions i l’entrada pot ser immediata, però en el cas del primer es necessita una reforma, per la qual cosa s’ha plantejat una jornada de voluntariat a partir d’este dijous amb les persones interessades a ajudar a posar a punt eixa vivenda per a este diumenge i que la setmana que ve es puga entrar a viure.

Així mateix, han arribat més ofertes d’habitatges disponibles i es continuen buscant pisos que siguen adequats, dels quals s’anirà fent revisions graduals. A l’Ajuntament de Sagunt, particularment, a través de la SAREB, li han oferit un pis que podria arribar a acollir fins a 11 persones, i també s’està valorant quines reformes necessita perquè estiga a disposició. S’espera que la setmana que ve ja es puga entrar.

Amb la finalitat que aquelles famílies dels municipis participants en esta iniciativa solidària que vulguen oferir-se per a acollir a una família ucraïnesa puguen fer-ho, s’ha habilitat l’adreça de correu electrònic casasolidaria@aytosagunto.es. Aquelles persones, entitats o famílies que compten amb algun immoble buit o bé tinguen una habitació en la qual puguen acollir refugiats i vulguen solidaritzar-se poden contactar a través d’eixe correu i ajudar d’este mode.

D’altra banda, ja s’està treballant també en la posada en marxa de la recollida de productes de primera necessitat amb la intenció de portar-los fins a Ucraïna. Per a tot això, els ajuntaments i mancomunitats participants ha demanat la col·laboració i l’ajuda de persones voluntàries que se sumen a la causa.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí