La Colla Verda programa a Sagunt tres plantacions de flora dunar per a esta tardor

0
1123
La iniciativa es posarà en marxa a Sagunt a finals d'octubre

La primera cita d’esta campanya serà el pròxim dissabte 26 d’octubre a la platja d’Almardà

El projecte de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt, la Colla Verda, i Acció Ecologista-Agró, organitza esta tardor una nova campanya de plantacions de flora dunar davall el títol ‘Ajuda’ns a pintar de verd les platges de Sagunt’. La primera cita d’esta campanya serà el pròxim dissabte 26 d’octubre a la platja d’Almardà; al novembre, el dissabte 23, la plantació serà a la platja del Pantalà del Port de Sagunt; i al desembre, el dissabte 14, la Colla Verda pintarà de verd la platja de Corinto. Amb esta campanya el projecte de voluntariat ambiental vol posar el seu granet d’arena per a conservar i millorar els ecosistemes dunars de Sagunt i, així, protegir les platges de l’erosió litoral.

Els tres voluntariats de la tardor de la Colla Verda arrancaran a les 10:30 hores (el punt de trobada l’indicaran en la convocatòria de cada activitat). Per a participar en estes plantacions a la vora de la mar, que compten amb la col·laboració del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) de la Generalitat Valenciana, cal contactar amb la Comissió d’Educació Ambiental d’AE-Agró via correu electrònic a agromorvedre@gmail.com o telefonant en horari de matí al 96.026.36.17.

Les dunes, a més de ser un meravellós oasi de biodiversitat entre la terra i la mar, són la principal protecció natural que tenen les platges contra l’erosió litoral. Per això, la Colla Verda centrarà esta tardor les seues activitats a millorar i conservar les dunes de Sagunt i a difondre la seua importància i valors entre la ciutadania. Volen posar el seu granet d’arena en la conservació de les dunes i ho volen fer amb l’ajuda de totes i tots.

Amb este objectiu el projecte de voluntariat ambiental de l’Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró convoca tres plantacions de flora dunar per a la tardor. La primera serà en l’entorn de la posta de socorrisme d’Almardà. En este punt de la platja volen augmentar la biodiversitat i quantitat de vegetació dunar, com ja han fet en altres indrets d’Almardà, com per exemple, al vessant sud de la Gola de Quartell.

En 2017 la Colla Verda va iniciar la construcció d’esta nova duna sobre una mota alçada amb sediments de la mateixa gola. Des d’aleshores, han realitzat diferents plantacions amb voluntaris que els han permés consolidar un incipient muntanyar, nom que reben les dunes en este racó del litoral valencià. Enguany AE-Agró continuaran treballant en este “apassionant repte”. Però, ho faran amb el projecte Participa! que realitzen amb els instituts de Sagunt.

La segona plantació de flora dunar serà al Pantalà, dia en què es necessita més ajuda ja que a l’estar ubicada al nord del port industrial, acumula sediments i va en augment. Per això té tanta arena i unes dunes relativament grans.

Tanmateix, la vegetació dunar d’esta platja, on este estiu ha nidificat per primera vegada el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), encara té prou marge de millora. Per això, la Colla Verda treballa de valent des de fa anys per a reforçar i diversificar la presència de flora dunar en la platja del Pantalà. I, pam a pam, ho estem aconseguint, com ho demostra la nidificació del corriol camanegre.

Finalment, la tercera i última plantació serà a la platja de Corinto-Malva-rosa on la Colla Verda realitzarà una nova plantació a les Cases de Queralt. L’any passat es van estrenar en este racó del litoral saguntí, tan castigat per l’erosió litoral i, per ara, ja han aconseguit augmentar la seua biodiversitat i millorar així la conservació d’esta platja d’arena i pedra.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here