Les condicions atmosfèriques provoquen pèrdues de 7,5 milions d’euros en la fruita d’estiu de la Costera i la Vall d’Albaida

0
520
L'albercoc és el producte més afectat per la minva de collita

LA UNIÓ de Llauradors ha elaborat un estudi sobre la campanya de la fruita d’estiu (albercoc, bresquilla-nectarina i pruna), la conclusió del qual més destacat és que l’adversa meteorologia dels últims mesos ha provocat un minvament de collita del 41% a la Vall d’Albaida i del 55% a la comarca de la Costera,  amb unes pèrdues estimades que són de 5,2 milions en la primera i de 2,2 milions d’euros en la segona, que sumen prop de 7,5 milions d’euros.

La reducció de producció es deu a una concatenació d’adverses condicions meteorològiques. En primer lloc, un hivern amb temperatures altes que ha provocat la necessària falta d’hores fred en els cultius; posteriorment un mes de març molt plujós, amb excés d’humitat i poques hores de sol que ha portat una pol·linització defectuosa i un mal quallat dels fruits.

Les pèrdues al nostre territori se centren fonamentalment a la província de València amb 13,9 milions d’euros (75% de les mateixes) i el 50% de les mateixes se situen a les comarques de la Vall d’Albaida i la Costera, segons l’estudi de LA UNIÓ.

En l’albercoc la reducció mitjana de collita a la Costera es xifra en el 58% i del 50% a la Vall d’Albaida i les pèrdues per als productors seran de 1,9 milions d’euros en la primera i de 3,3 milions d’euros en la segona.

En bresquilla-nectarina-paraguaià i pavia el descens previst serà d’un 20% a les dos comarques amb unes pèrdues xifrades en 1,1 milions d’euros en la Vall d’Albaida i de 111.000 euros a la Costera.

Pel que fa a la pruna les perspectives de producció indiquen un decrement del 50% i unes pèrdues per als productors de 676.000 euros a la Vall d’Albaida i de 147.000 euros a la Costera.

Les varietats tradicionals d’albercoc a estes comarques són la Galta Roja o Mitger on la reducció de producció pot arribar fins al 70%, i en les varietats més modernes com ara els diferents tipus de Mirlo, la reducció de producció serà menor, però estarà sobre el 30 -40%.

Pel que a la pruna en les varietats més primerenques com Red Beauty, la reducció de producció estarà entre el 60%-70%. A les varietats tipus Black la incidència és desigual, així per exemple les de carn blanca (Black ambar) la reducció estarà prop del 60%, en les de carn roja (Black gold – Black diamond) la reducció de producció serà d’un poc menys del 25%.

Finalment, la reducció de la producció en bresquilles serà mínima, però en Paraguaios Carioca, el més estès a estes comarques, la reducció serà del 20-25%

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here