La CHX i la Delegació del Govern presenten a Alzira els treballs de l’estudi per reduir el risc d’inundacions a la Ribera


0
1683
La jornada s'ha celebrat a l'Ajuntament d'Alzira.

Entre les actuacions previstes està la construcció de dos viaductes a la línia fèrria Xàtiva-Alcoi perquè l’embassament de Bellús puga arribar a la seua màxima capacitat

L’Ajuntament d’Alzira ha acollit aquest dimecres una jornada en la qual s’han presentat els treballs relatius a l’estudi per reduir el risc d’inundacions de la Ribera Alta i la Ribera Baixa. En aquesta jornada han participat el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, la Delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, i diversos representants de l’Administració local de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, tècnics i agents socials.

Concretament s’ha abortat l»Estudi d’alternatives per a la reducció del risc d’inundacions de la Ribera del Xúquer, priorització d’actuacions, redacció de projectes i inici de tramitació ambiental”, un treball recentment adjudicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a l’empresa TYPSA S. a. per un import de 822.679 euros i un termini d’execució de 24 mesos.

L’actuació està inclosa en el programa de mesures del vigent Pla de Gestió del Risc d’Inundació (PGRI) de la demarcació hidrogràfica del Xúquer, per al cicle 2016-2021, com la mesura estructural denominada ‘Pla General d’Inundacions del Xúquer’, i afecta a l’àrea de risc potencial significatiu (ARPSI).

Com a part de la implantació del PGRI s’ha realitzat la preceptiva anàlisi cost-benefici de la mesura, que ha conclòs amb la viabilitat econòmica de les obres estudiades, si bé, a causa de la seua magnitud, necessiten ser prioritzades i definides detalladament per a procedir a la seua execució.

El contracte té per objecte la redacció de cinc projectes bàsics, que hauran de ser viables des del punt de vista tècnic, econòmic, ambiental i social. Aquests projectes permetran trobar solucions als problemes d’inundació que persisteixen en la zona, a causa de les avingudes d’alguns afluents del riu Xúquer en el seu curs baix: riu Magre (aigües avall de l’embassament de Forata), riu Sellent i riu Cànyoles (afluent del riu Albaida aigües avall de la presa de Bellús). Així mateix, es pretén redactar deu estudis pilot d’adaptació al risc d’inundació d’edificacions o instal·lacions vulnerables a les inundacions.

Els objectius a aconseguir amb els citats projectes i estudis són: protecció de la població i els béns enfront del risc d’inundació; recuperació de l’espai fluvial i els seus valors naturals, socials i paisatgístics; gestió dels usos del sòl en la zona inundable; i millora de la connectivitat ecològica entre els espais naturals protegits.

Miguel Polo ha ressaltat que des de 1982, any de la pantanada de Tous, no s’ha deixat de treballar en l’àmbit de la Ribera, mitjançant estudis, projectes i obres, tendents a la reducció del risc d’inundació, destacant la construcció de les preses de Tous, Bellús i Escalona. No obstant això, encara continua havent-hi problemes associats, entre altres causes, a les aportacions d’altres llits mancats de regulació, com el Magre, Sellent, Cànyoles o el barranc de Barxeta. Ha insistit en la importància de l’estudi els treballs del qual s’iniciaran en breu, així com en la necessària participació en els mateixos per part dels agents locals, especialment del Consorci de la Ribera, les Mancomunitats de Municipis de les Riberes Alta i Baixa, Ajuntaments, etc.).

Javier Ferrer ha fet una exposició tècnica dels treballs objecte de l’estudi contractat, amb una sinopsi dels antecedents i les actuacions desenvolupades des de l’any 2000 (Pla Global enfront d’Inundacions a la Ribera del Xúquer), havent-se efectuat més de 20 estudis o projectes en l’àmbit d’anàlisi per a caracteritzar la problemàtica i plantejar possibles solucions, la qual cosa ha permés tindre un alt grau de coneixement del risc d’inundació en el tram sota del riu Xúquer.

Malgrat la construcció de les preses de Tous, Bellús i Escalona, les inundacions es continuen produint amb freqüència. L’elevat cost dels projectes redactats, que van concretar les actuacions del Pla Global, que superava els 1.000 milions d’euros, així com el seu impacte ambiental i la complexa gestió del territori, van suposar una dificultat important per a la implementació de les solucions. Després de l’aprovació del PGRI en 2016, es va posar en marxa la mesura indicada anteriorment, que ha conduït a la contractació de l’Estudi d’alternatives que es presenta, i que permetrà adequar-se a les noves sensibilitats des del punt de vista social i ambiental. Ha ressaltat la necessitat i oportunitat que es realitze un esquema funcional de governança, amb contactes operatius amb els tècnics municipals i participació ciutadana, a fi de dissenyar solucions de protecció coherents amb el futur desenvolupament urbà.

Gloria Calero ha destacat que l’actuació, emmarcada en un prisma de minimitzar els riscos d’inundació, constitueix una prioritat per al Govern en una situació d’emergència climàtica com l’actual, existint un compromís absolut. Va al·ludir a la necessitat de posar en marxa els treballs i ser constant en la progressió d’aquests, ressaltant la cooperació i coordinació de tots els agents implicats. Ha recordat que el Govern habilitarà 7 milions d’euros per a resoldre la problemàtica de l’embassament de Bellús, substituint terraplens per viaductes, per a eliminar l’afecció que es produeix amb la línia fèrria Xàtiva-Alcoi i que dificulta la correcta gestió de l’embassament en avingudes.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here