La Casa del Pou de la Llosa de Ranes, reconeguda com a col·lecció museogràfica permanent

0
1343
Imatge de la Casa del Pou de la Llosa de Ranes

La col·lecció està composta per més de mil peces entre objectes, documents i fotografies que mostren la història recent del municipi, les seues tradicions i singularitats

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut el Museu de la Casa del Pou de la Llosa de Ranes com a col·lecció museogràfica permanent per «l’extensa divulgació del patrimoni cultural del municipi que du a terme».

La col·lecció està composta per més de mil peces entre objectes, documents i fotografies que mostren la història recent del municipi de la Costera, les seues tradicions i singularitats.

Objectes pertanyents a l’àmbit domèstic, com mobiliari, indumentària, aixovars o utensilis de cuina, són exposats dins de la recreació d’una habitació d’una casa del poble.

També es mostren eines de producció agrícola i dels oficis més tradicionals, com ferrer, sabater, la producció de formatge, elaboració de productes d’espart, fabricació de taulellets i, per descomptat, els derivats de treballar la pedra, una de les principals ocupacions dels ciutadans de la Llosa entre els segles XVIII i principis del XX.

La col·lecció de pintura està composta per 38 quadres amb temàtica religiosa i bodegons. Algunes són làmines que decoraven les parets de les cases i altres obres són d’artistes locals o de la comarca.

Un apartat de la col·lecció està destinat a ceràmica prehistòrica, com és el cas d’una dotzena de bols fets a mà, datats en el Bronze Antic (1800-1400 aC), procedents del jaciment del Mas de Menente (Alcoi), així com un pitxer tardoromà i un got de l’època ibèrica (III-II aC). I en la secció d’elements urbans i arquitectònics s’exhibeixen elements com el capitell medieval i una rosa dels vents procedents de l’ermita de Santa Anna.
Finalment, un espai que desperta gran interés és el dedicat als materials de la Societat Musical de Llosa de Ranes, que va ser fundada en 1921. Cal destacar els instruments (flautes, tubes, trombons, saxòfons, trompetes, etc.), uniformes de la banda i fins a setanta partitures musicals de tots els temps.

El Museu de la Casa del Pou està en constant renovació amb la incorporació de peces noves i té com a objectiu situar-se com epicentre de la vida cultural del poble.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí