La bandera republicana torna a onejar a l’Ajuntament de Sagunt, amb denúncia del PP a la Junta Electoral

0
540
EUPV ha tornat a penjar la bandera republicana al balcó de l'Ajuntament de Sagunt

La justícia ha donat la raó a l’Ajuntament de Sagunt en el recurs de l’Advocacia de l’Estat, afirmant que les decisions dels governs són ideològiques i que no es vulnera cap llei

La bandera republicana ha tornat a lluir al balcó de l’Ajuntament de Sagunt. Enguany la situació ha sigut diferent a la d’anys anterior ja que el conflicte ha estat més en la qüestió política que en la legal.

El ple de l’Ajuntament de Sagunt va aprovar la col·locació de la bandera tricolor per retre homenatge a la proclamació de la II República Espanyola de la qual se es commemora el 88é aniverasri este diumenge 14 d’abril. Però a diferència dels anys anteriors la Delegació del Govern, ara amb el PSOE al poder, no va prohibir este tipus d’homenatge com sí que va fer el PP, qui va portar diversos ajuntaments davant els tribunals per aquest tipus d’homenatge; això sí, des de delegació es va apuntar que si hi havia cap denúncia d’algun partit s’informaria davant la Junta Electoral, per trobar-nos en temps d’eleccions.

Així es va produir una denúncia del PP davant la situació, mentre que EUPV va mostrar la seua intenció de col·locar la bandera, fet que s’ha produït aquest matí de divendres, durant uns minuts. Així, segons s’explica des d’EUPV «hem retirat la bandera republicana per ordre de la junta electoral de zona», pero ha criticat que «el PP no entén que la II República no és un període que li pertany a EU, és un període que li pertany a totes i a tots, principalment a aquelles persones sensibles amb la llibertat, les idees, amb el progrés i amb els drets. Ells, per suposat, estan més còmodes amb altres períodes de la nostra història recent, aquells més foscos».

Cal recordar que l’Ajuntament de Sagunt va ser denunciat per l’anterior delegació del Govern del PP per col·locar l’any passat la bandera al seu balcó, plet que finalment ha guanyat el consistori. Així va fallar la justícia davant el recurs interposat per l’Advocacia de l’Estat contra el consistori, tant pel fet de col·locar la bandera, com perquè fóra un acord plenari.

L’Advocacia de l’Estat va argumentar com a raó el principi de neutralitat i objectivitat de les administracions públiques, principi que la sentència afirma que no es van vulnerar perquè «no es va substituir la bandera espanyola oficial per la de la República» i aclareix que «tampoc aquesta norma estableix una prohibició taxativa de fer ús de banderes diferents a l’espanyola en els edificis públics» posant com a exemple la de les Comunitats Autònomes, la de diputació o la del municipi.

A més la sentència reconeix el dret de que es puguen prendre «decisions de caràcter ideològic per part de les administracions públiques que gaudeixen d’autonomia reconeguda en l’articule 140 de la Constitució», ja que això derivaria en una «inactivitat pràctica» de les pròpies administracions. D’altra banda, afig la fallada, la decisió plenària d’aprovar l’exhibició de la bandera republicana tampoc està prohibida per la normativa a la qual apunta el demandant en el seu recurs, perquè «suposaria també la impossibilitat de realitzar qualsevol homenatge o celebració a través de banderes o d’alguna altra manera».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here