La Baixada del Crist i les Ambaixades de Moros i Cristians d’Ontinyent ja són Bé d’Interés Cultural

0
968
Imatge de les ambaixades d'Ontinyent

El Consell declara com BIC els actes de les festes d’Ontinyent, declaració sol·licitada per la Societat de Fester i per l’Ajuntament

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declaren Béns d’Interés Cultural (BIC) immaterial els actes de la Baixada del Crist i de les Ambaixades de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent.

La tramitació de l’expedient es va iniciar per resolució d’incoació de 24 de juliol de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

En el procediment s’ha concedit tràmit d’audiència a la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent i a l’Ajuntament d’Ontinyent.

Així mateix, en l’expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Universitat de València i de la Universitat Catòlica de València.

En el marc de les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent se celebren, des de l’any 1860, els actes de la Baixada del Crist i de les Ambaixades, que, a través del decret esmentat, es declaren com a Béns d’Interés Cultural immaterial pel valor patrimonial cultural que tenen.

Cal recordar que la Llei de patrimoni cultural valencià disposa que es podran declarar com a Béns d’Interés Cultural les activitats, els coneixements, els usos i les tècniques que constitueixen les manifestacions més representatives i valuoses de la cultura i el gènere de vida tradicionals del poble valencià. A més, la llei estableix que aquesta declaració es realitze mitjançant decret del Consell.

Tradició continuada

El ben protegit consisteix en la Baixada del Crist de l’Agonia, que se celebra el quart dissabte del mes d’agost i consisteix en el trasllat en processó del Crist des de l’ermita de Santa Ana fins a l’església parroquial de Sant Carles. Aquesta manifestació és continuadora de la tradició secular per la qual les milícies urbanes, en l’època foral, acompanyaven amb salves de pólvora a la patrona.

La constitució de l’església de Sant Carles com a parròquia independent en 1851 i el naixement de la festa en 1860 potencien el culte al Crist i el reforçament de l’acte de la Baixada, inclosa com un acte més de les festes, i que ha mantingut el mateix itinerari des de llavors.

Ambaixades de Moros i Cristians

D’altra banda, i també en el marc de les festes, se celebra el dilluns següent al quart diumenge del mes d’agost les Ambaixades de Moros i Cristians. En aquest acte, els dos exèrcits conflueixen al castell de les festes adossat a la façana de l’ajuntament, en la plaça Major, on té lloc la declamació del text tradicional, que es manté des del naixement de la festa.

Les Ambaixades són una representació simbòlica de l’enfrontament entre les dues cultures que acaba amb l’agermanament dels dos bàndols. El text de les Ambaixades, que va escriure l’escriptor romàntic Joaquín José Cervino en 1860, posseeix un valor literari que cal preservar.

A més de la declaració com a béns d’interés cultural immaterial, el decret estableix també les mesures de protecció i salvaguarda dels béns, com són la realització de treballs d’identificació, descripció i investigació del bé, la incorporació de testimonis i la necessitat de vetlar pel normal desenvolupament i pervivència d’aquesta manifestació cultural. La gestió del bé la tindrà la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here