La justícia dóna la raó a la Font de la Figuera per cobrar una taxa a la xarxa de Red Elécrica

0
1578
Torres d'Alta Tensió de Red Eléctrica a la Font de la Figuera

El Jutjat del Contenciós de València declara conforme a dret la liquidació que correspon a la població per l’estesa aèria que suposarà un ingrés de 24.911,05 euros anuals per aquest concepte

El Jutjat del Contenciós Administratiu n.3 de València acaba de dictar sentència desestimant, en la seua integritat, el recurs interposat per la companyia Red Eléctrica de España i, per tant, declarant conforme a dret la liquidació que correspon a la població. L’import anual de la liquidació és de 24.911,05 € anuals, però, la liquidació, atès que correspon als anys 2015-16-17 i 2018 té un muntant de 99.644,20 €.

L’alcalde, Vicent Muñoz i Jordà, destaca: «Som un poble que ha sofert i sofreix el pas d’infinitat d’infraestructures que podrien i haurien de beneficiar d’alguna manera a la població i no és així. Tenim dret, com ja han afirmat els tribunals en dues ocasions, a rebre una compensació econòmica». I segueix, «ni davant aquesta companyia ni davant ningú deixarem de lluitar per allò que considerem just per a la població. Si hi ha tantes infraestructures i serveis que travessen el nostre terme, almenys hauran de tributar conforme a dret».

Ja en el seu dia, l’any 2014, l’Ajuntament va aprovar una ordenança d’ocupació del domini públic en la qual es feia tributar a les empreses d’energia elèctrica, de gas, hidrocarburs, etc. per l’ocupació dels seus sistemes en el domini públic (muntanya pública).

El Tribunal Suprem ja va reconèixer a la Font de la Figuera, a finals de 2017, el dret a cobrar una taxa a Red Eléctrica per l’estesa aèria, després de l’aprovació de l’ordenança. També, fa poc més de tres mesos, aquest mateix Ajuntament rebia la sentència que li reconeix el dret a cobrar una taxa a ENAGAS, per passar les seues instal·lacions pel terme municipal, guanyant la corresponent liquidació.

Antecedents

El Tribunal Suprem ja va declarar en el seu dia i en sentència n.1581 / 2017 conforme a dret la taxa que el ple municipal de la Font de la Figuera va aprovar en 2014 (BOP del 21/11/2014) per gravar la utilització privativa i aprofitament especial del domini públic local de les instal·lacions de transport d’energia elèctrica, gas, aigua i hidrocarburs.

L’ordenança va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia valencià en 2016 després del recurs interposat per Red Eléctrica de España, que es va negar a pagar per ocupar sòl municipal en zones rústiques amb les seues esteses aèries i els seus pals. L’Ajuntament va recórrer i el Tribunal Suprem li ha donat la raó, prenent com a partida el camí obert per altres entitats locals que van aconseguir derrotar a REE i asseure jurisprudència al respecte.

Tot i que les empreses solen no atendre les ordenances, la llei d’Hisendes Locals va determinar el 2004 que les companyies elèctriques han de pagar per travessar el sòl públic dels municipis tot i que no realitzen el subministrament en aquestes poblacions.

Des de l’Ajuntament s’afirma que tenen clar que les empreses subministradores d’energia elèctrica, com REE «són coneixedores de que l’únic que s’aconsegueix és retardar el pagament al municipi d’allò que el Tribunal Suprem ha sentenciat, sabent que tard o d’hora hauran de pagar, sent el seu objectiu dinamitar el sistema burocràtic per tal que les administracions ens cansem, o ens oblidem, o que altres administracions no aproven aquestes ordenances que a la llarga són acords a llei i per extensió generadores d’ingressos per a municipis evitant recórrer per al seu finançament a altres figures impositives més costoses per als veïns. En el nostre cas, no ho aconseguiran. Seguirem fins al final defensant els interessos de la Font de la Figuera».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí