Jo sóc Antonio Verdugo

0
10056
Antonio Verdugo

El proper 15 de març la falla que deuria de plantar Antonio Verdugo en Mercat Central, en Primera A, no és plantarà. O al menys no la plantarà l’artista de Sagunt. És curiós que per a contar aquesta història ens ve de perles el lema de la (no)falla, ‘ENTRE PILLASTRES VA EL JOC!’.

Per deixar les cartes damunt de la taula dir que considere a Antonio Verdugo un magnífic artista i un bon amic. Que després tot és lia i apareixen els “dimes y diretes”.

La cronologia de la història quasi tot el món faller se la sap però anem a dibuixar-la en xicotetes pinzellades. La falla Mercat Central contracta a Antonio Verdugo, el qual firma un contracte en el que diu que se li ha de pagar cada cert temps una quantitat, al arribar un punt on la falla no compleix en els pagaments l’artista adverteix de la situació i intenta solucionar-ho i si no denúncia el contracte ja que no s’està complint. La Falla després d’açò denuncia a l’artista per estafa i apropiació indeguda i li reclama 35.987 euros en concepte de diners ja abonats i danys, per al que fins i tot reclama l’embargament de les quantitats que abonen altres dues comissions que li tenen contractat a València.

Que passa en eixe procediment judicial? Antonio Verdugo guanya! Oh sorpresa! L’artista, després d’un incompliment de contracte de la falla guanya per via judicial el seu “honor”. Açò hauria de ser normal, no? Doncs no, pareix que en el món faller no ho és. I analitzem-ho!

Normalment sempre ixen noticies tots els anys a la premsa on algun artista ha deixat tirat a una comissió per diferents motius o no era agremiat o era agremiat i ha fet una de pillastres. Però què passa si un artista, agremiat, deixa tirada o el que és el mateix no compleix el contracte? Doncs eixe artista pateix una sanció per part del gremi (amb mà dura) o elque és el mateix -i així ho marca el reglament- la comissió és pot dirigir a Incidències de Junta Central Fallera per a elevar la queixa pertinent en aquests casos de monuments inacabats i una sèrie d’experts ho analitzen. Un altra volta mà dura amb l’artista, que està bé.

Però que passa quan és al revés? Que passa quan a Antonio Verdugo la falla Mercat Central no paga el treball fet? Cri, cri, cri… no passa absolutament res! En este cas l’artista, la professió més important dins del món faller, no té cap cobertura de cap tipus. No existeix en el reglament de Junta Central Fallera cap incidència relacionada amb el no pagament de la falla (on simplement inhabiliten a la falla a participar en concurs l’any vinent, per exemple). No existeix al gremi, o això crec jo, cap sanció o cap mecanisme per a sancionar a la comissió fallera tal i com si existeix de sanció a l’artista per obra inacabada (ficar-lo en la nevera com diuen al futbol modern). Però és més! Quan un artista és banejat, quan un artista té un problema amb una comissió sempre hi ha un altre al que li la sua i firma un contracte sabent el mal que ha fet eixa falla a la seua professió. Un altre pillastre.

Després de trencar el contracte ja hi havia un artista signant amb Falla Mercat Central, això se li diu… solidaritat amb el company? No, ací podríem posar qualsevol dels set pecats capitals que de segur que algun valdria per a descriure esta situació. Però recordeu entre pillastres va el joc!

Deia Maria Falcó, secretaria general del gremi d’artistes fallers, en un entrevista “el sector mai ha sigut ambiciós. Sabem el que anem a facturar a un any vista, alguna cosa que no passa en cap altre treball”, em sembla a mi que no tot el sector és així, supose que com en tots els llocs hi hauran negres i blancs. Jo ho tinc clar, jo sóc Antonio Verdugo, i tu?

Albert Llueca

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here