Intervenen a Sagunt 76 targetes d’aparcament per a cotxes de persones amb mobilitat reduïda per ús fraudulent

0
1620
Targetes d'aparcament de persones amb mobilitat reduïda

La Policia Local explica que els fraus més comuns són fer ús en absència del titular, manipular les dades o usar la d’un familiar mort

Durant l’any 2017 i el que portem de 2018 la Policia Local de Sagunt ha intervingut i retirat un total de 76 targetes d’estacionament per a vehicles que transporten persones amb discapacitat que tenen mobilitat reduïda per fer un mal ús dels espais reservats a persones amb discapacitat. A més, s’han tramitat 11 diligències per presumpta falsedat documental, que han sigut remeses a l’autoritat judicial corresponent.

L’ocupació d’estacionaments per a discapacitats per persones que no ho són és una de les infraccions que arreplega l’Ordenança Municipal de Circulació (OMC). La picaresca utilitzada majoritàriament és la de fer ús de la targeta en absència del titular, o bé amb les dades manipulades, fotocopiades o falsificades del document original, així com la utilització de la targeta d’algun familiar mort.

El regidor de Policia Local, Enric Ariño, ha declarat que “cal recordar a la ciutadania que no estan pensades perquè una persona que sí que pot desplaçar-se utilitze un espai reservat per a persones de mobilitat reduïda. El que hauríem de fer és utilitzar estos espais de la manera més racional possible per a ajudar els ciutadans que més ho necessiten a poder-se desplaçar i tindre una mobilitat correcta. Per tant, esta campanya que estem fent perquè aquelles persones que no necessiten utilitzar una plaça d’aparcament restringit no la utilitzen i la reserve per a qui ho necessita”.

Anteriorment, davant estes infraccions la policia només podia denunciar amb efectivitat aquells casos en els quals el conductor estava present en el moment de la denúncia, atés que era l’única forma per a poder contrastar la fiabilitat de la targeta. Cal aclarir, no obstant això, que les falsificacions són fàcilment detectables, donades les mesures de seguretat que actualment posseïxen les targetes originals.

Ara, amb l’entrada en vigor del Decret 72/2016, de 10 de juny, del Consell de la Generalitat, l’ús fraudulent comporta dos sancions diferents: la d’aparcament en zona reservada per a persones amb necessitats específiques, acompanyada de la retirada del vehicle al dipòsit municipal, i la de l’ús fraudulent. La primera es fa d’acord amb l’Ordenança Municipal de Circulació i porta associada la retirada del vehicle al dipòsit municipal, mentre que la segona es realitza en aplicació de normativa.

Davant els casos de mal ús de l’espai reservat, la Policia Local de Sagunt té un protocol d’actuació determinat. En primer lloc, els agents encarregats de la vigilància del trànsit assíduament comproven els estacionaments reservats per a discapacitats, així com que aquells habilitats per la normativa estiguen ocupats amb vehicles amb el distintiu original acreditatiu. En el moment que es comprova que hi ha un vehicle sense distintiu, es denuncia per infracció a l’ordenança de circulació i es retira el vehicle amb la grua.

En cas que es trobe un vehicle amb una targeta fotocopiada o manipulada es denuncia administrativament per estacionar en plaça reservada per a persones amb discapacitats, s’efectua una acta de denúncia administrativa i es retira el vehicle amb grua al dipòsit municipal. Quan el conductor va a retirar el vehicle, se li identifica i se li notifica la denúncia i l’acta. A continuació, argumentarà si pot el motiu pel qual té una targeta fraudulenta i s’intervé la targeta com a objecte de prova.

Finalment, l’acta es tramita a través de la unitat administrativa de la Policia Local de Sagunt a fi d’iniciar el corresponent expedient sancionador, així mateix es trasllada l’expedient a l’alcaldia perquè en execució de la Resolució de data 8/11/2017 procedisca segons el cas i les circumstàncies, a retirar la targeta per un temps que pot anar de tres mesos a tres anys i fins a la retirada definitiva en cas d’incompliments més greus.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here