Iniciativa pel Centre Històric de Xàtiva rebutja ubicar el centre d’art Montsant a la costa del castell

0
1153
Imatge virtual del projecte de Montsant a la costa del castell de Xàtiva

El col·lectiu cívic de Xàtiva proposa que la proposta privada es porte a l’antic Monsetir de Santa Clara, al centre històric de la ciutat

El col·lectiu Iniciativa Cívica pel Centre Històric de Xàtiva ha valorat el projecte privat ‘Montsant. Centre d’art i d’arqueologia’ que promou la construcció d’un nou museu i l’ampliació de l’actual restaurant i hotel Montsant. Així ha mostrat el rebuig a la seua ubicació a la costa del castell, destacant que nofan “cap judici negatiu sobre les qualitats artístiques de la col·lecció d’art -pertanyent a l’empresa tecnològica Inelcom- que pretendria exhibir-se”.

Des d’Iniciativa afirmen que qüestionen en el lloc perquè “tota La Serra del Castell de Xàtiva, des de l’Ombria a la Solana, des de la Penya Roja fins a Vernissa, constitueix un patrimoni i una memòria col·lectiva d’una qualitat visual i paisatgista molt important, si més no, per als xativins i xativines”. Així destaquen que en esta àrea hi ha “una especial combinació de distints elements protegits legalment del nostre patrimoni comú, tant els de caràcter mediambiental, com per la seua abundant riquesa monumental, etnològica i històrica, que tot plegat, fan del conjunt de La Serra del Castell de Xàtiva un espai d’una qualitat singular i d’un valor multidisciplinari quasi excepcional”.

D’una altra banda Iniciativa pel Centre Històric alerta que la proposta de la instal·lació d’art “no ofereix cap obligació o certesa per a la ciutat i obvia la participació essencial que haurien de tenir els nostres representants polítics”, arribant a afirmar que “sembla quedar gairebé reduit al de simples espectadors d’una transacció que es pretén realitzar d’una manera quasi unilateral”.

Amb això també afegeixen el rendiment de la inversió per a la societat mercantil propietària beneficiarien al negoci hostaler de Montsant i a l’increment del valor de la col·lecció en de la cotització del mercat de l’art per estar exposada, però que “queden per al municipi els hipotètics, futurs i eventuals ‘beneficis col.laterals'”.

Davant esta situació Iniciativa pel Centre Històric de Xàtiva proposen que, perquè esta actuació tinga un impacte en la ciutat de manera global, el museu s’habilite a l’antic Monestir de Santa Clara, amb la qual cosa també es trauria a este immoble del segle SXV “del seu penós i lamentable ostracisme”.

Però a més a més, coincidint amb una proposta ja llançada per l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, aposten per crear una fundació. Iniciativa entén que esta s’hauria de fer entre l’entitat financera propietària del Monestir de Santa Clara, l’empresa propietària de la col·lecció d’art contemporani i l’Ajuntament de Xàtiva, i que este seria “un camí molt adequat per a conjugar els interessos i les oportunitats per a totes les parts afectades, sense suspicàcies”.

A banda del projecte Iniciativa proposa aposta per la protecció de la costa del castell amb una declaració del Paratge Natural Municipal ‘Serra del Castell de Xàtiva’, “possibilitant així que s’obriguen altres vies per a la creació de valor i riquesa mitjançant l’explotació sostenible dels nostres recursos medioambientals, històrics i culturals. El reconeixement d’un patrimoni comú per a ser gaudit per tots i totes, sense cap distinció”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here