L’aflorament 22.000 unitats fiscals que no pagaven redueix el preu previst de la taxa del Consorci de Residus

0
1629
Imatge d'una assemblea del Consorci de Residus

El Consorci habilita un pla de contingència pels rebuts que puguen estar malament per la revisió del Padró feta per la Diputació de València

L’increment de més de 22.000 unitats fiscals respecte al 2016 ha fet que el preu que molts municipis han de pagar per la taxa del COR s’haja vist modificat a la baixa. Aquesta pujada, de més del 10%, es deu a l’actualització dels padrons de la Diputació de València, que ha suscitat l’aflorament d’immobles que fins ara no tributaven.

En un primer moment, la modificació de l’ordenança preveia un increment notable del preu a pagar en el rebut, però finalment el cost de la taxa s’ha vist alleugerit notablement en un gran nombre de casos, arribant a ser en alguns inclús menor que el que es pagava l’any anterior.

Si la mitja de l’import de la taxa es trobava en un primer moment en els 62 euros, la nova distribució la situa en 51,14 euros, lleugerament superior a la de 2016 (48,72).

En municipis com Agullent, l’Alcúdia de Crespins, Barxeta, Bufali, Canals, Énguera, Genovés, Guadassèquies, Llocnou d’en Fenollet, la Font de la Figuera, la Llosa de Ranes, Rotglà i Corberà, Vallada o Xàtiva el cost s’ha vist reduït en més de 10 euros respecte al que estava previst. En total, la taxa s’ha vist rebaixada respecte a les previsions inicials en la gran majoria de localitats.

A més a més, el Consorci per a la Gestió de Residus ha impulsat, junt amb els ajuntaments dels municipis, una revisió per tal d’afinar l’objecte tributari i ajustar els rebuts dels negocis a la seua activitat real i a les tones de fem que aquestes produeixen, podent modificar així el cost del rebut, ja que des del COR reconeixen que encara es poden produir desajustos que fan que alguns veïns acaben assumint excedents que no els corresponen. Respecte a aquest punt, el Consorci ja demana als grans productors dades individualitzades de les tones exactes recollides a cada municipi.

El Consorci assumeix que aquesta actualització d’unitats fiscals, especialment a les zones rurals, pot tindre un marge d’errada que propicie queixes i reclamacions per part de veïns als que els arriben rebuts vinculats a cotxeres o construccions similars exemptes de pagament. És per això que s’ha posat en marxa un Pla per a permetre que els ajuntaments tinguen la potestat de solucionar les anomalies, donant de baixa les referències que no deuen figurar al llistat de pagament.

Des del COR han indicat que tots aquells veïns que detecten errors han d’acudir als seus ajuntaments, on el servei de tributs els ajudarà a donar-los de baixa quan siga el cas. També tenen l’opció d’acudir a les oficines de la Diputació de València o a la seu de Consorci (a Xàtiva), i han recordat que les cotxeres i garaigs no paguen taxa del COR, així com tampoc aquells immobles que no tinguen servei de llum o d’aigua.

“Volem agrair la col·laboració dels ajuntaments i Diputació. Estem afinant el tema del pagament de la taxa per a que siga el més just possible per a tots, però aquest ajust comporta temps, pel que demanem un poc de paciència a tots els afectats”, explica el president del COR, Roger Cerdà.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí