Guillermo Colomer guanya el Premi Lletraferit de Novel·la amb un thriller històric, polític i identitari

0
243

L’autor, que és  registrador de la propietat i notari a Figueres, havia publicat  anteriorment Circa Sucronem (Denes, 2012), una  novel·la sobre la  pantanada de Tous.

L’escriptor Guillermo Colomer és el guanyador del II Premi Lletraferit  de Novel·la amb l’obra L’últim dels valencians, tal com es va fer públic  en la Gala de Sant Joan organitzada la nit del divendres 21 de juny en  l’edifici Veles e Vents, en la Marina de València. L’acte, conduït per  la presentadora gandienca Maria Fuster i amb l’actuació musical de  l’alcoià Joe Pask, va comptar amb l’assistència d’unes 200 persones del  món de la cultura, la política i la societat valenciana, que van  contribuir amb la seua presència a donar una ferma continuïtat a la  segona edició dels premis literaris organitzats per Ediciones Plaza,  Llibres de la Drassana i la revista Lletraferit. Segons va apuntar  l’editor Toni Sabater, s’hi havien presentat un total de 18 originals, que aspiraven als guardons de novel·la i novel·la juvenil, dotats amb  5.000 € i 1.500 € respectivament.

Gala de Sant Joan dels Premis Lletraferit
Gala de Sant Joan dels Premis Lletraferit.
Premis Lletraferit
Premis Lletraferit.

Guillermo Colomer (Alzira, 1966) ha obtingut el Premi Lletraferit de  Novel·la amb la seua segona novel·la, L’últim dels valencians, un  thriller que es remunta a la tensió viscuda al si de la Dreta Regional  Valenciana en els moments previs a la Guerra Civil i que conjuga les  peripècies clàssiques del gènere amb la presència diversa, determinant i  potent de les diferents generacions d’una família fins als nostres dies,  alhora que planteja una ucronia política de conseqüències decisives per  al conjunt del poble valencià, mitjançant el transsumpte de personatges  ben reconeixibles, com ara l’escriptor Joan Fuster. L’autor, que és  registrador de la propietat i notari a Figueres, havia publicat  anteriorment Circa Sucronem (Denes, 2012), una  novel·la sobre la  pantanada de Tous.

Pel que fa al II Premi Diafebus de Novel·la Juvenil, lliurat en la mateixa Gala de Sant Joan, el guanyador ha sigut l’experimentat  escriptor en el camp de la literatura per a jóvens Ivan Carbonell  (València, 1979), amb El traficant de nits, una història ambientada en  el Camp de Túria, en què un dels personatges habituals de les obres de  l’autor, la contestana Helen Finch, resseguix les passes d’unes  misterioses desaparicions de xiques relacionades amb l’antiga casa  d’estiueig del principal patriarca de la Renaixença valenciana, Teodor  Llorente.

L’escriptor i assagista Joan Francesc Mira és homenatjat per la seua  trajectòria

Per una altra banda, en l’acte també es va lliurar el I Premi  Lletraferit de Cultura Valenciana a l’escriptor, assagista, traductor i  antropòleg Joan Francesc Mira (València, 1939), en reconeixement de la  seua dilatada trajectòria en el camp del pensament i les lletres  valencianes. En paraules de l’historiador Vicent Baydal, qui va fer una  lloa de la seua figura, “les seues obres quedaran en la història com a  fites cabdals de l’inici d’una època en què els valencians vam començar  novament a renàixer”. El reconegut autor es va mostrar molt satisfet per  l’homenatge i els fervorosos aplaudiments que li van atorgar els  nombrosos assistents, en la mateixa ciutat de València on va nàixer.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here