Guanyadors dels XVIII Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2021 de la Vall d’Albaida

0
543
La Colla Ecologista l'Arrel es troba entre els guardonats.

Els guardonats enguany són Maria Josep Garcia, Mamen García, la Colla Ecologista l’Arrel i Carles Pasqual

La delegació d’Acció Cultural del País Valencià a la Vall d’Albaida ha fet públics els noms de les persones i entitat guardonades en els XVIII Premis Joan Baptista Basset i Distinció Empar Granell 2021. Els Premis Basset nasqueren l’any 2004 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’aquelles persones i entitats de la nostra comarca que treballen per causes diverses vinculades a la nostra llengua i la nostra cultura, al nostre territori, la nostra gent, el nostre patrimoni i, en definitiva, la nostra manera d’entendre el món. La seua tasca social i cívica mereix un gest d’agraïment per tot allò aconseguit i també d’encoratjament per emprendre projectes de futur.

D’igual manera, per altra banda, l’any 2010 sumava als premis la Distinció Empar Granell, un guardó que naixia amb una doble finalitat: recordar la figura d’aquesta mestra tan estimada i reconèixer la tasca d’aquelles persones o centres educatius que més activament participaven en la celebració anual del Correllengua. Després de més d’una dècada, la Distinció ha esdevingut els últims anys en un reconeixement al treball en l’àmbit educatiu en tota la seua extensió.

Així doncs, les persones i entitat guardonades en aquesta edició són: Maria Josep Garcia Martí premi a la trajectòria social, cultural i educativa; Mamen García Martín per la trajectòria artística; la Colla Ecologista l’Arrel com a entitat compromesa amb el medi ambient i el territori; i Carles Pasqual Domingo Distinció Empar Granell 2021

Maria Josep Garcia

Apassionada de l’educació, la llengua, la comunicació, la seua ciutat, Albaida, i la seua comarca, Maria Josep Garcia ha treballat durant trenta-tres anys dins del món educatiu. Després de ser durant vint-i-cinc anys mestra d’infantil al CEIP Elías Tormo, on també ha sigut cap d’estudis i directora, ara treballa en la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació Acadèmica de la Conselleria d’Educació. Implicada també en projectes de renovació, forma part, entre d’altres, del Moviment de Renovació Pedagògica Marina-Safor com a membre del grup Xucurruc, i ha sigut coautora de diversos llibres dedicats a l’educació infantil i secundària. Però la seua labor no acaba ací. Convençuda de la necessitat d’uns mitjans de comunicació de proximitat i en valencià, ha col·laborat en entitats com Ràdio Activa, Revista Crònica, Vilaweb Ontinyent, Gandia TV o Ciutat d’Alcoi. I en l’àmbit més social i cultural, ha participat en el col·lectiu de dones Malva i ha sigut, durant deu anys, presidenta de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.

Mamen García

Originària de la Marina i ontinyentina d’adopció, Mamen García compta amb una llarga i prolífica trajectòria damunt dels escenaris, al cinema i a la televisió. Artista polifacètica, va aprendre a tocar el piano durant la seua joventut a Ontinyent. Prompte començarà també a posar veu a un munt de cançons i es donarà a conèixer, als anys 80, com a vocalista del grup valencià Patxinguer Z. Com a cantant i compositora publicarà, a més, fins a tres discos en solitari. Paral·lelament destaca com a actriu de teatre, en particular teatre musical, però també altres gèneres. Amb l’arribada del nou mil·lenni comencem a veure-la en diversos programes i sèries humorístics, a l’antiga Canal 9 i a televisions d’àmbit estatal. A hores d’ara es troba en un moment dolç de la seua carrera: recentment ha actuat com a àvia de Billy Elliot en aquest famós musical de producció internacional i ha tingut papers destacats en exitoses sèries televisives. Lluny de voler deixar els escenaris, promet continuar oferint-nos magnífics treballs.

Colla Ecologista l’Arrel

L’any 1989 naixia a Ontinyent aquest col·lectiu de la mà d’un grup de joves amb el propòsit de defensar i protegir el medi ambient. Des d’aleshores han desenvolupat innombrables restauracions forestals en les castigades serres del terme, així com nombroses accions de conscienciació i educació ambiental. Ara, més de tres dècades després, queden ben palesos els seus fruits i, a més, han aconseguit diversificar les seues àrees d’actuació. Des de fa uns anys treballen per la recuperació de l’horta d’Ontinyent i han creat diversos horts socials als voltants de la ciutat. Compten amb el seu propi banc de llavors, on recuperen llavors autòctones i tradicionals. Han lluitat contra projectes destructius com el del parc eòlic a la Solana o l’alta tensió. Continuen impulsant reivindicacions i maneres alternatives de relacionar-se amb l’entorn, com Stop-Cremes. Treballen per l’estudi de la fauna i la flora autòctona. Fins i tot, han travessat fronteres i actualment cooperen junt amb altres entitats a l’Amazònia. I tot gràcies al treball constant dels seus socis i sòcies i altres persones voluntàries.

Carles Pasqual

Nascut a Reus i establert des de ben jove al País Valencià, aquest mestre ha treballat incansablement des de sempre per una escola pública i en valencià. A finals dels setanta participà en la fundació del Sindicat Assembleari de Treballadors de l’Ensenyament, origen de l’actual STEPV. El 1980 arribà al col·legi Lluís Vives d’Ontinyent on començà a impartir classes de valencià i establí una gran amistat amb Empar Granell. Pocs anys després, junt amb la resta de l’equip del centre, aconseguiren que el col·legi es convertira en una de les primeres escoles del país en la nostra llengua. Més tard, la seua tasca continuarà amb la creació de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià. Com a membre de la seua junta directiva des dels inicis fins a la seua jubilació l’any 2013, participà en l’organització de les Trobades i en el naixement d’Escola Valenciana. També es compta entre els impulsors de l’ONG Escoles Solidàries i la Fundació Sambori. D’aquesta última, n’ha sigut vicepresident.

Lliurament de premis

Els premis s’entregaran el pròxim divendres 10 de desembre al Restaurant Sant Vicent d’Ontinyent, en un sopar-gala en què també estaran presents les persones i entitat guardonades en l’edició anterior, que no va comptar amb aquest acte a causa de la pandèmia. Aquestes són Josep Maria Andrés, Ramon Haro, el Cine Club Utiye i Pilar Ferrer.

El preu del sopar és de 20 euros per a públic general i de 18 euros per a socis i sòcies d’ACPV. Totes les persones que vulguen assistir al sopar hauran de fer les vostres reserves al telèfon 629.94.94.89 o a l’adreça electrònica valldalbaida@acpv.cat. La data límit per confirmar l’assistència és dijous 9 de desembre, no obstant això, es prega que es faça amb major antelació.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here