Greenpeace bloqueja al port de Sagunt un vaixell de gas en protesta contra els combustibles fòssils

0
551
Imatge de la protesta de Greenpeace al port de Sagunt.

Activistes de l’organització ecologista s’han ancorat al costat de la planta de regasificació de Enagás per a impedir l’entrada del vaixell Merchant

Aquesta dimarts, activistes de Greenpeace han accedit a bord del vaixell Esperanza al port de la planta regasificadora de Enagás a Sagunt per a impedir l’entrada del vaixell gasero Merchant que prové dels Estats Units, carregat de gas de fracking. Greenpeace exigeix a Enagás (operadora de la xarxa de gas) i a les empreses energètiques un pla d’abandó progressiu del gas fòssil, «també dit amb l’eufemisme de gas ‘natural’”. Els activistes, de 18 nacionalitats diferents, porten pancartes amb els missatges “El gas no és el futur” i “No + gas” en espanyol i en anglés.

Zódiacs de l’organització s’han aproximat al vaixell Merchant, que porta un carregament de 138.000 metres cúbics de gas liquat (com 41 piscines olímpiques), per a pintar en el seu costat el missatge “No + gas”, mentre un escalador s’ha enfilat a l’ancora del vaixell per a exercir una resistència passiva.

Greenpeace reclama al Consell Europeu extraordinari d’Energia que se celebra aquest dimarts, que aborde l’escalada dels preus des de l’arrel del problema, és a dir, la dependència que existeix del gas. Els governs han d’aplicar mesures urgents per a protegir les persones vulnerables afectades per les pujades dels preus de l’energia causades per la volatilitat del gas, i accelerar l’eliminació de tots els combustibles fòssils, inclòs el gas, per a evitar futurs riscos.

La planta de regasificació al costat de la qual està ancorat l’Esperanza, és propietat de Enagás en un 72,5% i és un dels punts calents de l’anomenada crisi del gas. Greenpeace adverteix que ja s’estan vivint les conseqüències d’aquesta crisi, tant en l’economia global, com en la nacional, afectant a tota la població pels continus rècords de pujada de preus en la factura elèctrica. A aquesta crisi de preus se li suma la greu emergència climàtica a la qual ens enfrontem. En concret, de mitjana, la planta de Sagunt és responsable d’unes 4,5 milions de tones d’emissions directes anuals de CO₂ (les mateixes emissions que quasi 1.400.000 cotxes durant un any).

“El primer pas perquè hi haja una transició que siga ordenada i justa amb les persones és que els fons de recuperació no es queden en mans de les grans corporacions que ens han portat a aquesta emergència climàtica. El gas ha de parar. Un govern i unes empreses que vulguen demostrar el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic el primer que han de fer és posar data de caducitat a tots els combustibles fòssils”, ha declarat Francisco del Pou, responsable de la campanya de gas de Greenpeace

Amb aquesta acció de protesta pacífica, i a menys d’una setmana de l’inici de la Conferència de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Glasgow (COP26), Greenpeace denuncia que el gas no és un combustible ni net ni de transició, ja que en realitat és un potent emissor de gasos d’efecte d’hivernacle compost fonamentalment per metà, un gas amb un potencial de calfament global als 20 anys, 84 vegades superior al del CO₂. En el seu procés d’extracció i transport hi ha filtracions de metà i finalment durant la seua crema per als diferents consums, també produeix CO₂.

“És hora que Enagás i la resta del sector gasista assumisca un compromís urgent i real en la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica i deixen de promoure solucions dubtoses amb publicitat verda i diners públics per a mantindre el seu model de negoci”, ha declarat Tatiana Nuño, responsable de la campanya de canvi climàtic de Greenpeace, “empreses com Repsol, Naturgy o Shell inverteixen milions en publicitat per a convéncer-nos que un combustible fòssil tan nociu per al clima com el gas pot ser part de la solució a l’emergència climàtica. Ha arribat el moment de llevar el micròfon als assassins del clima i apagar la seua bruta propaganda”.

El passat 4 d’octubre Greenpeace, juntament amb altres 20 organitzacions, va llançar una iniciativa europea ciutadana per a prohibir la publicitat i patrocinis dels combustibles fòssils. L’objectiu és aconseguir un milió de signatures que l’organització està recollint a través de la pàgina web N’hi ha prou de publicitat de combustibles fòssils!. Greenpeace també ha realitzat accions de protesta similars a Holanda i a Croàcia.

El gas és el combustible fòssil que més creix en el món, i s’ha convertit en la segona font d’energia fòssil a Europa. L’organització ecologista considera imprescindible establir un calendari per a l’abandó del gas juntament amb la resta d’energies brutes i augmentar la proporció d’energia renovable en el mix energètic amb participació de la ciutadania. Greenpeace demanda que hi haja un sistema elèctric 100% renovable, lliure de gas fòssil, no més tard de 2030 i aconseguir el zero net de les emissions en 2040.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí