Garzón demanarà al ministre de l’Interior que explique el contenciós contra Sagunt per la bandera republicana

0
1902
Imatge de la bandera republicana a la façana del consistori de Sagunt

Els diputats de Unidos Podemos, Alberto Garzón i Ricardo Sixto, demanaran la compareixença de Juan Ignacio Zoido perquè explique el recurs contra Sagunt

El diputat d’Unidos Podemos i coordinador federal de Izquierda Unida, Alberto Garzón, juntament amb el parlamentari d’EUPV, Ricardo Sixto, demanaran la compareixença del ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, en el Congrés dels Diputats perquè “done explicacions” davant el recurs contenciós-administratiu interposat per la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana contra l’exhibició d’una bandera republicana en l’Ajuntament de Sagunt.

L’Advocacia de l’Estat, en representació de la Delegació de Govern a la Comunitat, va recórrer el passat 12 d’abril davant un jutjat de València l’actuació de l’Ajuntament de Sagunt i de Silla d’exhibir la bandera republicana i mantenir-la en la seu consistorial, per no considerar aquesta actuació ajustada a dret.

En un comunicat, EUPV Sagunt ha destacat que la Delegació del Govern considera vulnerats els articles 4, 103 i 1.3 de la Constitució Espanyola (CE), els articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981 i l’article 6.1 de la Llei Reguladora de Bases de Règim Local (Lrbrl), al mateix temps que han qualificat aquesta decisió de l’Executiu com “un atemptat contra la llibertat d’expressió dels pobles”

La formació ha assenyalat que “en cap cas s’ha vulnerat cap dels preceptes que al·ludeix la Delegació del Govern ja que, durant l’acte/homenatge realitzat per l’Ajuntament el passat 12 d’abril de 2017, no es va substituir cap bandera dels mastelers oficials de la casa consistorial i de la tinença d’alcaldia del port”.

La bandera espanyola onejava en tots dos edificis segons les condicions que marca l’article 3.1 de la llei 39/1981 i amb les especificacions dictades per l’article 4 de la CE i l’article 2.1 de la Llei 39/1981, han detallat.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sagunt demana a Conselleria que es pronuncie sobre la legalitat de la situació de Lafarge

A més, han indicat que l’Ajuntament de Sagunt compleix amb els criteris marcats per l’article 103 de la CE i l’article 6.1 de la Lrbrl, “servint amb objectivitat els interessos públics”. “De fet, com a representants públics, els regidors que van onejar la bandera republicana ho van fer per mandat del ple municipal de l’Ajuntament de Sagunt, on resideix el poder emanat de les urnes per la ciutadania”, han asseverat.

El coordinador local d’EUPV Sagunt, Roberto Rovira, ha assegurat que “l’onejar la bandera republicana en l’Ajuntament de Sagunt no és una il·legalitat, és un gest simbòlic que commemora una època democràtica de la història del nostre país, alguna cosa que no es pot ocultar als ciutadans i les ciutadanes de tot l’Estat”.

La proposició aprovada pel ple municipal a proposta d’EUPV és “en memòria dels quals van lluitar per la Democràcia i la Llibertat durant la Guerra Civil en la defensa del Govern legítim de la República i contra la dictadura franquista”, segons han apuntat les mateixes fonts.

La formació d’esquerres ha afirmat també que consideren “una obligació per a EUPV i els seus càrrecs públics commemorar dates tan assenyalades com el 14 d’abril per Memòria Històrica que el PP vol enterrar en un país que compta amb més de 150.000 desapareguts, 2.300 fosses comunes sense exhumar, més de 30.000 xiquets robats, milers d’executats en judicis sumarísimos, exiliats forçosos o enviats deportats a camps de concentració, víctimes vives maltractades o torturades amb les consegüents seqüeles físiques i psicològiques que en elles perviu”.

“Suport unànime”

Des de l’adreça d’EUPV Sagunt, han mostrat el seu “suport unànime” al seu grup municipal en el consistori d’aquest municipi valencià, que, han agregat, “ha actuat sobre la base de l’acord majoritari del ple municipal així com del nostre ideari com a organització a tots els nivells”. “A més, comptem amb el suport de tota l’organització d’EUPV i d’IU Federal”, han assenyalat.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Sagunt restablix les línies de bus urbà i la zona blava

També han enviat tota la seua “solidaritat” a “els companys i les companyes de la resta de poblacions de la nostra comarca, també amb els companys de Silla, Bunyol, Carlet, Xirivella, Paiporta, Benifairó, Simat, Tavernes, Xeraco, Algemesí, Barxeta, i amb totes les poblacions que han onejat la bandera tricolor en els seus ajuntament i als quals ara Delegació del Govern vol criminalitzar”.

El partit també ha indicat que des del govern de la ciutat defensaran “la legalitat de la nostra actuació en els tribunals si és necessari, contra aquest intent d’atropellament profundament antidemocràtic del PP”. “Des d’EUPV, en el cas d’una interpretació injusta de la llei, actuarem en conseqüència; les lleis injustes es canvien amb desobediència i l’any que ve tornarà a onejar la bandera republicana en la nostra ciutat”, han conclòs.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here