Gandia posa en marxa el visor pressupostari

0
1576
Un dels moments de la roda de premsa.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha comparegut en roda de premsa acompanyada pel regidor delegat d’Administració, Modernització i Govern Obert, Jose Manuel Prieto; i el regidor responsable de Participació Ciutadana, Nahuel González, per presentar el visor pressupostari que ja es pot consultar al web municipal.

El visor pressupostari és una eina que ajuda a consultar de forma fàcil, interactiva i atractiva tota la informació pressupostària municipal: les despeses i ingressos, desglossaments econòmics i per programa, comptes anuals, liquidacions trimestrals, l’evolució de les magnituds econòmiques, la contractació municipal, informació de tresoreria, el deute, la morositat o la sostenibilitat financera.

Una eina que només tenen Gandia i València a la província i que permetrà a la ciutadania seguir, pràcticament, en directe, l’estat del pressupost municipal, i que ha estat inclosa en l’apartat de Transparència de la pàgina web municipal sumant-se a la seu electrònica i el portal de dades obertes.

«Aquest nou visor no només demostra que apostem per les noves tecnologies i que treballem incansablement per adaptar-nos als nous temps, sinó també ens parla de transparència, proximitat, de retre comptes a la ciutadania, de participació i millora de l’accés a la informació. Per primera vegada, la ciutadania, des de casa o des de qualsevol dispositiu mòbil, podrà conéixer amb exactitud quina quantitat econòmica aporta a l’any al pressupost municipal, tant en impostos directes com en indirectes, i a quines partides van a parar (educació, esports, despeses generals de la ciutat…). A través d’una calculadora es mostra de forma clara d’on s’obtenen els ingressos i on destinem les despeses» va declarar Diana Morant.

El visor completa la web de transparència municipal amb més avantatges: es podrà saber com han evolucionat els pressupostos del 2011 al 2018 i com evolucionen els ingressos i les despeses del pressupost que està en vigor.

«Crec que és de justícia que els nostres veïns i veïnes coneguen a la perfecció tota aquesta informació només amb un clic. Aquest nou visor confirma el compromís que aquest govern obert té amb la transparència des de l’inici de la legislatura. Som el govern més transparent que ha tingut Gandia i seguirem en aquest camí. Per compromís, però també per necessitat».

«La situació econòmica de fallida que vivia l’Ajuntament quan vam entrar a governar i els dubtes, desconfiança i desafecció generats per uns governants que no complien amb les obligacions econòmiques de l’Ajuntament mentre balafiaven els diners de tots, ens obligava a fer una regeneració política en les formes de governar cap a la transparència» va declarar l’alcaldessa, qui ha indicat que el portal de la transparència municipal és més ambiciós que la mateixa Llei de transparència, ja que el 35% de la informació que donem no és d’obligat compliment.

Per la seua banda, Jose Manuel Prieto ha recordat que es tracta de la desena iniciativa en transparència que posa en marxa el govern durant la present legislatura per convertir-se en un referent en l’aplicació de polítiques de transparència. Prieto ha enumerat les 10 iniciatives: Seu electrònica (que des de la seua posada en marxa ha crescut un 700% en tramitació electrònica), nova web municipal, portal de transparència, wifi municipal, carta de serveis, portal de dades obertes, visor pressupostari, ordenança de transparència, publicació de les factures que paga del consistori i el portal el Govern respon.

L’edil ha explicat que el desenvolupament del visor pressupostari ha estat realitzat per una empresa externa gràcies a un ajut de la Conselleria de Transparència i que seran els tècnics del departament d’informàtica els encarregats d’actualitzar les dades.

«És una eina completa, ja que pràcticament presenta l’estat diari dels diners públics, el que ens permet d’una banda saber quants diners es destina a les polítiques públiques d’una manera específica i per altra, s’ha desenvolupat la calculadora on cada ciutadà pot calcular quants impostos paga a l’ajuntament i de quina manera repercuteix en els serveis que li presta el consistori» va explicar Prieto qui ha finalitzat la seua intervenció afirmant que «ara els ciutadans poden saber en què s’inverteixen els diners de tots. Hem de retornar amb transparència les exigències de la ciutadania».

Finalment, Nahuel González ha destacat que aquesta mesura reforça «una nova manera de funcionar allunyada d’una administració opaca que no rendia comptes de la gestió municipal. El que estem fent és normalitzar la transparència perquè es complisca el dret que tenen tots els ciutadans per conéixer on s’inverteixen els recursos municipals. Vull agrair la feina del departament de Modernització i informàtica i vull destacar que és un portal tècnic, gestionat per funcionaris de l’ajuntament sense intervenció dels polítics». «Des d’ací vull animar els ciutadans a visitar el portal per conéixer on es destinen els recursos».

Per a vore les notícies més destacades de hui, punxa ací

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí