La Font de la Figuera s’engalana per a les festes de Moros, Cristians i Contrabandistes

0
1897
Acte de presentació festera a la Font de la Figuera

El passat dissabte va tenir lloc la presentació de les reines, capitans i abanderats dels tres bàndols al teatre Joan de Joanes i divendres que ve, dia 6 de desembre, dia gran de les festes, l’Entrada.

La Font de la Figuera ultima els preparatius de les seues festes de Moros, Cristians i Contrabandistes, que tindran lloc del 5 a el 8 de desembre. Encara que dissabte passat la població va donar inici oficialment a les seues festes amb la presentació de les reines, capitans i abanderats en el teatre Joan de Joanes, l’Ambaixada Infantil i, eixe mateix matí, la V Trobada d’Ambaixades de l’àrea 1 de la UNDEF a la plaça Major.

El proper dijous a la vesprada, la tradicional romeria es dirigirà a l’ermita de Santa Bàrbara per traslladar la Santa a la població. Una vegada a la localitat, sonarà el “Himne a la Festa” interpretat per La Lira Fontiguerense, amb posterior traca, i es realitzarà el pregó de festes, quedant oficialment inaugurades les festes de 2019.

L’acte més emblemàtic, la “Entrada”, tindrà lloc el divendres dia 6 de desembre a les 11.30h, com a acte central de les festes de Moros, Cristians i Contrabandistes. Ja a la vesprada, a les 18:00h, els cristians iniciaran la segona desfilada des de les portes de l’església. A més, també se celebraran les tradicionals ambaixades, és a dir, l’enfrontament entre els ambaixadors d’aquests bàndols que finalitzarà en una lluita per apoderar-se del castell.

Dissabte dia 7, segon dia de festes, una diana recorrerà els carrers de la població i, després de la missa, tindrà lloc una desfilada de comparses encapçalada per aquest mateix bàndol. Ja a la vesprada, tindrà lloc la guerrilla i ambaixada cristiana i la processó a Santa Bàrbara.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Xàtiva presenta el seu primer catàleg d’educació amb les activitats i serveis que es presten a la ciutat

L’última desfilada d’aquestes festes se celebrarà el dia 8 de desembre al matí i, al voltant de migdia, el “Contrabando”, en què els contrabandistes es dirigiran a peu del castell per parlamentar amb els cristians, i al no existir enteniment ambdós bàndols acabaran amb un gran “Contrabando”. Finalment, s’iniciarà el “Despojo”, la conversió de l’exèrcit moro a el cristianisme, el que motivarà la pau entre els dos exèrcits acompanyant la Santa de nou fins a l’ermita. Una vegada allà, es proclamaran els nous càrrecs per a les festes de 2020.

Per la seua banda, el regidor de festes, Miquel Àngel Micó, ha volgut convidar a viure aquesta celebració a la concòrdia, entre veïnes, veïns i visitants, amb la tradicional llum, color i música que l’acompanya.

L’Alcalde, Vicent Muñoz i Jordà, ha volgut felicitar els representants dels tres bàndols, comparses i en general a tot el poble i recordar que des de l’Ajuntament es continuarà treballant perquè aquestes festes tinguen el reconeixement que es mereixen, després d’una llarga trajectòria de 280 anys d’història.

El bàndol cristià estarà custodiat per la filà Walkayres, en què recau la capitania, mentre que la bandera la tindran la filà Celtíberes. Pel que fa al bàndol moro, la filà Sangalis ostentarà la capitania i Mari Carmen Martínez Tortosa la bandera. I, finalment, la família Biosca Micó serà capitana pel bàndol contrabandista en què la filà Tempranillos, serà l’abanderada.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here