Festival GanxoRock de Benigànim: «és essencial donar suport a grups que estan començant»

0
855

El ‘GanxoRock’, el festival de música en valencià de Benigànim, torna a endollar-se després de dos anys en silenci. Serà el pròxim divendres 7 d’agost quan s’obriran les portes d’una vetllada de rock que espera tindre molta vida, a una setmana de la cita Comarcàlia.info entrevista als seus organitzadors.

Cartell del festival 'GanxoRock 2015'
Cartell del festival ‘GanxoRock 2015’

Com s’han aprofitat els dos anys de ‘descans’ del GanxoRock?

Doncs, sincerament, el fet de fer una aturada de 2 anys va ser una de les decisions més complicades que hem hagut de prendre. Al nostre col·lectiu ens va encoratjar molt poder celebrar les dos primeres edicions del festival i que tingueren l’èxit que van tindre, però malgrat això, vam haver de parar.

Cal tindre en compte que nosaltres som un col·lectiu xicotet, i això té els seus avantatges, però també els seus inconvenients. És molt més fàcil coordinar-se que en col·lectius grans, però la feina es multiplica.

El fet d’aturar el festival 2 anys ens ha fet reflexionar i decidir cap on aniria el futur del col·lectiu. Creiem que ens ha vingut bé per obrir el ventall d’activitats que hem organitzat.

Tot i que no hi ha hagut festival, nosaltres no hem parat en aquests dos anys. Tots els que ens han seguit mitjançant les xarxes socials han pogut veure com gairebé tots els mesos teníem 3-4 activitats programades.

Es comença a veureja la possibilitat de tornar per a 2016?

És una cosa que encara no ens hem plantejat. Hem de tindre en compte que des de fora pot parèixer fàcil, però organitzar un festival com el GanxoRock, suposa pràcticament un any de feina.

Tornar a organitzar-lo enguany va ser una decisió que vam prendre perquè créiem fer-lo coincidir amb el 20é aniversari de ‘El Ganxo’ era la millor manera de recuperar-lo.

Si el tornem a celebrar el 2016 dependrà de molts factors. El que tenim clar és que si la gent respon com ho va fer les anteriors edicions, no será l’última edició del GanxoRock.

El GanxoRock viu gràcies a l’empemta dels festivals de música en valencià com el Feslloch, el Meruts o el Concert de Fira de Xàtiva?

No creiem que ningún festival visca gràcies a l’empempta d’altres, però sí que creiem que tots els festivals és complementen. Per al Feslloch, Meruts o el concert de Fira de Xàtiva és bo que se celebre el GanxoRock, i també a l’inrevés.

Estem vivint el moment més dolç de la música en la nostra llengua, tant en qualitat com en varietat de grups i en públic. Fa uns anys era impensable que a un festival com el Feslloch assistiren 15.000 persones i això ha passat enguany.

Tots aquests festivals han ajudat a que avuí en dia es veja amb certa normalitat que un grup cante en valencià i nosaltres estem molt orgullosos d’haver aportat el nostre granet de sorra a això.

Com col·labora el festival de Benigànim a la proliferació de grups musicals i cantants del nostre àmbit lingüístic, i sobre tot valencià i comarcal?

Des del nostre col·lectiu sempre hem considerat bàsic donar suport a grups que canten en la nostra llengua, per això hem celebrat el GanxoRock.

A un festival com aquest venen grups consolidats en l’escena musical de parla catalana però també és essencial donar suport a grups que estan començant.

Així ho vam fer celebrant el I concurs de grups emergents, d’on isqué guanyador Kontaminació Akústika i tocarà al GanxoRock 2015.

Quin nivell de col·laboració heu tingu tamb les administracions?

Amb qui més col·laboració hem tingut ha sigut amb l’Ajuntament de Benigànim. Sempre hem tingut bona relació malgrat no estar gens d’acord amb la seua política cultural.

En les dos primeres edicions del festival l’ajuda de l’Ajuntament va ser molt escassa però hem de dir que per a aquesta tercera edició ens han facilitat molt les coses.

Ens han donat ajuda amb coses que altres anys no ho havien fet i amb el canvi de govern a Benigànim encara hi ha hagut més enteniment.

Hem d’agrair tant a l’anterior com a aquest equip de govern la seua disposició a col·laborar perquè el GanxoRock 2015 siga una realitat.

Les ajudes públiques són necessàries o potser són un problema si s’arriba a dependre d’elles?

Les ajudes públiques són necessàries, però un col·lectiu no ha de dependre únicament d’elles. Nosaltres no depenem de la subvenció que ens puga arribar des de l’Ajuntament.

És evident que ajuda, però un col·lectiu ha de ser autosuficient i poder funcionar senserebrecapsubvenció, ja que si es depend’ella, és un problema greu.

Quina és l’aspiració del GanxoRock per a un futur?

No ens marquem sostre, això hodirà el públic. Nosaltres el que volem és que la gent gaudisca en cada GanxoRock que celebrem.

Tota la feina que fem per fer aquest festival la veiem recompensada amb els somriures que hi ha al públic. Per a nosaltres això és suficient. Estem ben segurs que la gent respodrà i que podrem tornar a celebrar el festival.

No sabem si será anualment o haurem de fer alguna altra aturada, però si la resposta del públic és tan bona com la de les dues anteriors edicions, tenim GanxoRock per a molts anys.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí