Fer oposició no és dir «no a tot» i governar no és imposar

0
5501
Nico Calabuig, durant la seua intervenció en la presentació dels pressupostos 2021 d'Ontinyent.

El passat dijous, 29 d’octubre, va ser un bon dia per a Ontinyent des del punt de vista polític. Els diferents grups de l’Ajuntament vam demostrar que una altra manera de fer política és possible, que per a fer oposició no cal dir “no a tot”, i per a governar no cal imposar cadascuna de les decisions. El Palau de la Vila va ser l’escenari on demostrar que, en un temps on trobem a faltar més acords pel bé comú, l’àmbit local pot afrontar amb èxit el repte. El resultat és un projecte de pressupost municipal que s’aprovarà per unanimitat gràcies a la predisposició a negociar de Compromís per Ontinyent, el Partit Popular i La Vall ens Uneix.

En moments difícils, com l’actual, la cooperació política ofereix certesa i confiança a les persones, les famílies i les empreses d’Ontinyent, que estan passant-ho malament a conseqüència dels efectes de la pandèmia en la salut, l’economia i la vida en general. Per això, hem cregut més necessari que mai fer un exercici de responsabilitat pel bé de la nostra ciutat i totes i tots els que vivim en ella.

Evidentment, és el govern municipal qui té majoria absoluta i confecciona la gran part del pressupost municipal. Per tant, este no és el nostre pressupost al 100%. No obstant això, ens sentim copartícips de les propostes que hem traslladat i ens han acceptat, de les diferents partides del pressupost que van en la línia d’allò que des de Compromís demanem i defensem, i també dels més de 9 milions d’euros en inversions i recursos de la Generalitat Valenciana reconeguts al pressupost.

Per una banda, cal que destaquem la inclusió de diverses partides socials, d’impuls econòmic i de transició a un model de ciutat més sostenible, les tres grans prioritats per a Compromís per Ontinyent. En esta línia trobem actuacions que hem estat reclamant, com la construcció de la parada de bus urbà al col·legi d’educació especial Vall Blanca, l’adquisició de dos busos sostenibles per al servei de transport urbà, l’increment de les ajudes socials de primera necessitat o la rehabilitació del Carrer Sant Antoni, votada per la ciutadania en edicions anteriors d’Ontinyent Participa.

A més, també s’han incorporat al pressupost aspectes que hem posat damunt la taula i que, sense implicar grans inversions, tenen importància, com el manteniment de la partida d’inversions en l’Arxiu Municipal o el projecte per a fer accessible a totes les persones l’antic Ajuntament.

Així mateix, el pressupost recull altres actuacions fonamentals per a nosaltres, com l’aposta per millorar i posar en valor el riu com a pulmó verd de la ciutat, els carrils ciclopeatonals per fomentar la mobilitat sostenible i un estil de vida saludable, així com projectes de recuperació del patrimoni, com la restauració integral del Pont Vell.

Per altra banda, si ens fixem en les inversions i recursos provinents de la Generalitat Valenciana, cal destacar l’enorme pes inversor del Govern del Botànic a Ontinyent, ja que la nostra ciutat rebrà en 2021 un total de 9,1 milions d’euros en recursos i inversions contemplades al pressupost. Entre elles destaquen les diferents actuacions de construcció i millora als centres educatius públics de la ciutat, a través del Pla Edificant de la Conselleria d’Educació, que lidera el conseller Vicent Marzà, o les inversions i ajudes destinades a reforçar els Serveis Socials municipals per part de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, liderada per la vicepresidenta Mónica Oltra. Estes xifres, unides a l’anualitat de les obres del nou Hospital comarcal corresponent a l’any 2021, ascendeixen a 23,4 milions d’euros en un any, que demostren el compromís del Govern Valencià amb Ontinyent.

Davant un pressupost com este i tenint en compte les circumstàncies actuals, tant la meua companya Paloma Alberola com jo mateix votarem a favor. Però este suport no és un xec en blanc, està condicionat al compliment dels compromisos reflectits al pressupost i a una gestió adequada. Per tant, el nostre vot favorable no significa abandonar la nostra tasca d’oposició constructiva, sinó tot el contrari. Seguirem amb la nostra obligació de fiscalitzar l’acció del govern municipal i impulsar canvis positius amb propostes per al present i el futur d’Ontinyent.

Acabaré amb un desig. Esperem que este exemple de cooperació política haja vingut per a quedar-se, i no s’acabe després de la pandèmia. Ara i sempre, el diàleg, el respecte a la pluralitat i la capacitat d’entendre’ns entre diferents dóna sentit a la política i confiança a la ciutadania. Seguim per este camí, perquè Ontinyent i el benestar de la nostra gent estan per damunt de tot.

Nico Calabuig i Serna
Regidor i portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí