Exaltació de la Fallera Major de València, Raquel Alario

0
2333

Fotos: Manolo Guallart.- En un dia tan especial com el de l’exaltació, la Cort d’Honor es reunia a casa de la Fallera Major, Raquel Alario Bernabé , on ja coeixiem el tan esperat color del seu espolí teixit per Garín: roig Toscana. Des de casa de Raquel, acudien a l’Ajuntament de València per a fer la seua eixida oficial cap al Palau de la Música. Este recorregut el realitzaven en els cotxes d’època, un clàssic en el dia de l’exaltació.

Raquel tingué el seu primer contacte amb l’alcalde de València, Joan Ribó, i amb qui fou la seua mantenidora en aquest dia tan especial per a ella, Susana Gisbert. Tots dos foren els seus companys de viatge en el Rolls Royce 25/30 de 1938 que els portaren fins al Palau de la Música, on tindria lloc la seua exaltació com a Fallera Major de València.

Les primeres en aparèixer pel Palau foren les components de la Cort d’Honor, que com ja és tradicional, baixaren en parelles dels diferents cotxes: un Ford A Sedán i un Chevrolet Universal tots dos de l’any 1930, un Pontiac Limousine de l’any 1933, un Mercedes Benz 220 Saloon de 1953, un Bentley 4 ¼ del 1936 i un Kissel 73 Six de l’any 1929.

Després d’elles feien aparició la Fallera Major de València, que feia entrada per un passadís format per tota la seua Cort, amb la música dels tabals i les dolçaines per a acompanyar-la. Raquel es mostrava molt emocionada, ja que el dia de l’exaltació és un dels més importants del seu regnat.

La Fallera Major Infantil de València, Clara María Parejo i Pérez, tampoc volia perdre’s este dia tan especial per a la seua companya i amiga. I per a la ocasió portà el vestit que va estrenar per a la Gala de la Cultura Infantil, al igual que la seua Cort d’Honor, confeccionat per Amparo i Paz i amb teles de Entretelars.

Tampoc faltaren en aquest dia la Bellesa del Foc d’Alacant, Ana Belén Castelló, i la Reina de les festes de Castelló, Estefania Climent. I per últim feien entrada en el Palau de la Música, les autoritats, que un any més volien acompanyar a Raquel i a la sea Cort d’Honor en aquest dia tan senyalat. Assistiren l’alcalde de València, Joan Ribó i el President de Junta Central Fallera, Pere Fuset.

L’espectacle: ‘Un món per a Raquel’

La companyia de dansa Susana Renau obria la gala oferint a Raquel i a la seua Cort d’Honor l’espectacle “Un món per a Raquel”, una exhibició on les danses de tot el món s’acostaren fins al Palau  de la Música de València.

L’espectacle contà com la nostra ciutat aconseguia per fi que les seues festes més emblemàtiques, les Falles, foren considerades patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO i els ballarins d’este gran espectacle, valencians i també fallers, se sentien feliços de celebrar amb el seu art este gran reconeixement.

Amb “Un món per a Raquel”, el món es rendix als peus de la nostra Fallera Major i les nostres Falles. En este cas, quatre països amb l’emblema de posseir ja algún patrimoni de la humanitat enviaven la seua benvinguda a les Falles, i a Raquel i la seua Cort d’Honor, i cobraven vida davant elles i davant tots els fallers i valencians per honrar la nostra ciutat.

Elena Solanes i Salvador Novejarque, professors del conservatori municipal de música José Iturbi, participaten d’aquest gran espectacle, així com Francisco Javier Savoia Fito i Ignacio Baeza García, interpretes de chelo, que al costat de la companyia de dansa Susana Renau, feren possible “Un món per a Raquel”. L’espectacle era la continuació de “Balansiya”, que varem poder vore l’any anterior en l’exaltació.

Paco Sivera de la delegació de Festejos de la Junta Central Fallera, prestava la seua veu en una oda a la festa com Patrimoni.

L’impossició de bandes

Les components de la Cort d’Honor recorregueren els passadissos laterals una a una per a la pujada a l’escenari.

Allí les esperava Pere Fuset, President de Junta Central Fallera, per a imposar-les l’anhelada banda i la joia que les acredita com a Cort d’Honor de la Fallera Major de València. Després de rebre el seu ram de flors, les xiques de la Cort d’Honor se presentaven davant tots els assistents per a rebre l’homenatge del món faller.

Sota un mar d’aplaudiments ocupava el seu tron per a viure una de les nits més especials de la seua vida.

Una a una coneixiem a les afortunades que enguany representen al món faller al costat de Raquel Alario Bernabé.

Al ritme de la Suite Cort d’Honor recorregueren pas a pas l’inici d’un somni:

 • Beatriz Aspas García amb 23 estudia arquitectura i és fallera de Cuba-Puerto Rico-Sueca i Filipines.
 • Raquel Montero Marqués té 28 anys, és llicenciada en economia i pertany a la falla Rosari-Plaça Calabuig.
 • Paula Ortiz Rubio és estudiant de dret, té 22 i és de la falla Plaça del Doctor Collado.
 • María Pérez Lleial de 23 anys és fisioterapeuta i pertany a la comissió Bolsería-Tros Alt.
 • Patricia Navarro Pla amb 23 anys és estudiant de dret i és fallera de General Asensio-Marquès de Solferit.
 • Carmen Llopis Borrego té 20 anys i estudia química, pertany a la falla Na Jordana.
 • Teresa Mocholí Pérez de 20 anys, és estudiant de matemàtiques i és fallera de Salamanca-Conde Altea.
 • Marta Martínez Gomis té 23 anys, és graduada en turisme i pertany a la comissió Isabel la Catòlica-Cirilo Amorós.
 • Clara Romero Ibernón de 22 anys és estudiant de dret i pertany a la comissió Plaça del Pilar.
 • Rebeca Gómez Pastor amb 19 anys estudia Farmàcia, Nutrició i Dietètica i és de la falla Poetes Anònims-Real de Gandia.
 • Sara Monsalvatje Pérez té 22 anys, és estudiant de pedagogia i pertany a la falla Llorer-Arquitecte Lucini.
 • Carmen Engo Marí amb 20 anys és estudiant de Traducció i Mediació Interlingüïstica i és fallera de Rubén Dario-Fra Luis Colomer.

Les dotze, emocionades i somrients, recorregueren amb calma els passadissos de la Sala Iturbi després d’escoltar el seu nom sota la veu de Rafael Martí Monforte sent exaltades com a Cort d’Honor de la Fallera Major de València.

Una vegada en l’escenari, des del seu tro de Cort d’Honor esperaven amb il·lusió a la seua Fallera Major de València.

La banda i la joia més esperada per tota fallera. Així vivien un dels moments més emocionants de la nit. Un dels moments més esperats de la nit era la pujada a l’escenari de Raquel Alario, Fallera Major de València 2017. Tot el públic de la Sala Iturbi es posava en peu per a rebre a la màxima representant del món faller, acompanyada per l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó.

Al compàs de la suite Fallera Major, Raquel Alario saludava a tots els convidats a este acte únic entre les que destacaren les Falleres Majors de totes les comissions de la ciutat.

Joan Ribó, alcalde de València, era l’encarregat d’imposar la banda de Fallera Major i Pere Fuset, President de Junta Central Fallera, la Joia.

En les primeres files i atents a cadascun d’estos moments, els familiars de Raquel i fallers de la seua comissió, Ferran El Catòlic-Ángel Guimerá, no perdien detall de cadascun d’estos moments únics.

Els patges, que acompanyaven a Pere Fuset en l’escenari foren Sélica Baixauli i Rubén Monllor. Estos dos xiquets van ser, al costat de Raquel, els màxims representants de la seua comissió Fernando El Catòlic- Ángel Guimerá en 2016.

Flors per a Raquel

Després de la imposició de les bandes que acrediten a Raquel Alario i Bernabé com a Fallera Major de València i a les components de la Cort d’Honor oficialment, tenia lloc l’ofrena floral de canastilles en honor a Raquel, que no va perdre el seu somriure ni un sol moment per a donar les gràcies a totes les persones que li feien entrega d’estes canestilles, que ompliren el Palau de la Música de colors i fragàncies inigualables.

La mantenidora emociona a Raquel

Susanna Gisbert Grifo, fou l’encarregada en esta ocasió d’exaltar no solament la bellesa i figura de la nostra Fallera Major de València 2017 i la seua Cort d’Honor sinó que ha sabut exaltar, també, amb una gran bellesa i molt bon fer, la figura i la importància de la dona en el segle XXI.

Parlar de Susanna Gisbert és parlar d’una gran lluitadora dels drets i beneficis de les dones, treball que exerceix tant des dels Tribunals de Justícia, com col·laborant en diverses associacions en pro de les dones maltractades, així com des de l’art de la literatura on ha obtingut importants guardons.

Pots llegir el discurs de la mantenidora ací

Focs artificials als jardins del Palau

La pirotècnia Vulcano fou l’encarregada de posar el punt final a l’acte d’Exaltació de Raquel Alario i la seua Cort d’Honor. Com mana la tradició, i sempre que les condicions meteorològiques així ho han permés, després de finalitzar l’acte d’Exaltació, els focs artificials inundaren de llum i color els jardins del Palau de la Música.

Raquel fou l’encarregada d’accionar el disparador que ha donat començament al castell. En tot moment va estar acompanyada per les seues dotze companyes, així com de Clara María i la sea Cort; i, així, juntes vixqueren este final de somni, on la llum i la pólvora cobraven eixe gran protagonisme que tenen dins de la nostra festa i tradició.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí