Europa ajuda a Sagunt a recuperar el fortí defensiu del segle XV del Grau Vell

0
1426
Imatge del fortí del Grau Vell de Sagunt

El Fons Europeu FEDER ha concedit una subvenció de 410.981 euros, quantitat que respon a la meitat del cost de recuperació d’este espai

L’Ajuntament de Sagunt ha rebut hui la notificació de la Direcció General d’Administració Local a través de la qual s’informa de la concessió d’una ajuda per import de 410.981 euros, que respon al 50% del cost (IVA exclòs) de recuperació del conjunt defensiu del Grau Vell.

D’esta manera, s’obtenen fons que possibiliten la recuperació del BIC (Bé d’Interés Cultural) del fortí defensiu del Grau Vell (torre, pati d’armes, magatzems i espais annexos) que, actualment, es troba en deficient estat de conservació, i per al qual l’ajuntament ha obtingut en concessió per als pròxims 50 anys.

L’alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que “aquesta és l’última subvenció que ha arribat de més de 400.000 euros per al Grau Vell; ja vam tindre anteriorment un problema amb el tema del 1,5% cultural perquè no vam tindre la concessió de Costes a temps i nosaltres hem continuat insistint en diverses línies de subvenció i esperem que les obres de rehabilitació del Grau Vell puguen començar durant l’any actual 2018. A més de la primera fase, que consisteix en la rehabilitació de la torre medieval i de tota la zona del magatzem, la segona i la tercera fase ja les farem en els pròxims anys. Nosaltres hem insistit en tindre finançament per a tindre un projecte definitiu. Nosaltres intentarem licitar les obres i començar-les al més prompte possible”.

Este monument és un dels cinc espais catalogats del conjunt del Grau Vell on, a més, es troba el jaciment arqueològic del port romà, el conjunt defensiu de les bateries antiaèries de la Guerra Civil i el poblat de pescadors del Grau, sense oblidar la Marjal dels Moros, espai LIC (Lloc d’Interés Comunitari) i ZEPA (Zona d’Especial Protecció de les Aus).

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  El port de Sagunt incrementa en un 76% el seu tràfic d'automòbils durant el primer trimestre de 2018

La recuperació d’este BIC es preveu com el revulsiu per a continuar la tasca de millora del conjunt i de cadascun dels seus espais de valor patrimonial històric i natural, acció que s’està promovent des de l’Ajuntament de Sagunt a causa del potencial benefici que això suposa per a la ciutat.

D’esta manera es pretén donar continuïtat al treball realitzat de dinamització de la cultura i d’aposta per la recuperació el patrimoni, vinculant este patrimoni a l’activitat turística i a altres activitats econòmiques en un espai que parla de la història del municipi des d’època clàssica a l’actualitat, i que, per tant, configura la identitat col·lectiva de Sagunt.

Així mateix, el fortí defensiu del Grau Vell està considerat el recurs monumental de màxima catalogació més proper al nucli de població del Port de Sagunt, amb una major població, i se situa en una de les franges marítimes que s’han salvat del desenvolupament urbanístic litoral, suposant un paratge d’un valor cultural, natural i paisatgístic de gran raresa, únic a la Comunitat Valenciana.

Fins a hui, l’ajuntament disposa d’un total de 317.600 euros de fons municipals que es complementen amb l’ajuda de Diputació del pla SOM +, pendent de resolució, que ascendix a 158.000 euros, així com amb els fons autonòmics a càrrec dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) de 410.981 euros. D’esta manera, queda pendent l’obtenció de fons que permeten arribar al milió d’euros, quantitat prevista per al projecte d’intervenció, per la qual cosa s’està treballant en diferents possibilitats. El projecte d’execució del qual es disposa ja ha sigut consensuat amb la Conselleria de Cultura i es preveu la licitació del mateix en breu.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  ‘enSÒRDIDor’ llega al Espacio Inestable

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here