Un estudi de l’Ajuntament d’Ontinyent constata un risc alt d’incendis en tot el terme

0
960
Patricia Folguera i Jaime Peris

Un primer estudi de diagnòstic xifra en 64 els incidents en dels últims 19 anys i adverteix que el 81% del sòl forestal està en contacte amb explotacions agrícoles

L’Ajuntament d’Ontinyent, a través de l’àrea de Medi ambient, està treballant en un pla de prevenció per a minimitzar el risc d’incendis forestals en el terme municipal, que els primers estudis constaten com a “alt” en tot el terme. La regidora de Sostenibilitat, Patrícia Folgueras, explicava que “es tracta d’una eina amb la qual es pretén minimitzar el nombre d’incendis produïts per causes relacionades amb les persones i els danys derivats d’un incendi forestal. Amb ell donarem compliment a la normativa vigent i anem a obrir-lo a la participació ciutadana”, avançava.

La redacció del pla, que està en marxa des del passat mes d’abril i es perllongarà fins a desembre, inclou la realització d’un primer diagnòstic i anàlisi del risc d’incendi del qual ja es coneixen els resultats. En aquesta primera fase es constata entre altres coses que en el període 1997-2015 es van registrar un total de 64 incendis forestals en el terme municipal, dels quals el 85% van ser conats (incendis de menys d’1 hectàrea).

Per a l’anàlisi del risc global s’ha analitzat el risc d’inici d’incendis i el mapa de perillositat. En el risc d’inici d’incendi s’ha tingut en compte l’històric d’incendis i les zones sensibles a incendis forestals. Es destaca en el diagnòstic, que el 52,5% de la superfície del terme municipal és sòl forestal (6.854,8 ha, de les quals el 75% es troben en dues muntanyes d’utilitat pública, Solana de l’Est i L’Ombria); i l’interfaç urbana-forestal és molt elevada: el 81% del sòl forestal està en contacte amb explotacions agrícoles i 3.669 ha són de mosaic agroforestal, la qual cosa suposa un dels principals punts d’atenció a tenir en compte en el pla.

Pel al mapa de perillositat (que avalua la combinació dels pendents del sòl, l’orientació i el model de combustible) dóna com a resultat que pràcticament tot el sòl forestal té un risc global d’incendi forestal elevat.

El Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals d’Ontinyent tindrà una vigència de 10 anys (amb una revisió als 5), s’emmarcarà en el pla global de la demarcació forestal de Xàtiva, i tindrà en compte les especificacions del Pla d’Ús Públic del Paratge Natural Municipal d’Ontinyent en el qual s’està treballant de manera paral·lela. El document inclourà, a més del diagnòstic i el risc d’incendi, les propostes d’actuació i d’infrastructures (xarxa hídrica, infrastructures viàries, àrees tallafocs i altres), adequadament programades i valorades econòmicament.

Folgueras explicava que “en el marc de l’aposta de la participació com un eix transversal de les diferents accions del Govern d’Ontinyent, el Pla de Participació Pública aparellat a aquest pla tractarà de donar veu a la major quantitat d’entitats, col•lectius i persones possible”. Així, s’inclourà a diferents grups com l’administració pública (àrea de Medi ambient municipal, Consorci de Bombers, Seprona, Policia Local, Protecció Civil o Conselleria); Consell de Participació del Paratge Natural Municipal; Voluntariat d’Ontinyent contra el Foc; Cooperatives agrícoles; Associacions de veïns; grups ecologistes i altres associacions; o col·lectius usuaris de la muntanya.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí