Una espècie en perill d’extinció per recuperar el bosc de ribera del Xúquer al seu pas per Alzira

0
1398
Imatge de les activitats de plantació al llit del Xúquer a Alzira

La ciutadania col·labora en la recuperació del riu en la Festa de l’Arbre fent també neteja de poblacions invasores de canya

La Regidoria de Medi Ambient d’Alzira, amb el suport tècnic de la Fundació Limne i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, està treballant per a recuperar el tram del Xúquer que passa per dins l’entramat urbà, recuperant l’estat primigeni del bosc de ribera i eliminant la canya invasora. Entre les espècies utilitzades està la fràngula (Frangula alnus), un arbust inclòs al Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçades.

El darrer cap de setmana, dins la celebració de la Festa de l’Arbre, es va organitzar una jornada de voluntariat en què un centenar de veïns i veïnes del municipi plantaren espècies autòctones. Entre altres s’han plantat un centenar d’exemplars, en el marc d’un projecte de restauració del Xúquer on també s’ha reforçat la presència de baladres, llentiscle i salzes.

El regidor de Medi Ambient i Agricultura, Pep Carreres, ha destacat que “la plantació dels exemplars d’espècies autòctones augmenta la biodiversitat del Xúquer, oferint refugi i llocs de cria a la fauna local i ajudant a estabilitzar els marges del riu, cosa que disminuïx l’efecte erosiu de les riuades”.

Reservori d’una planta en perill d’extinció

Pel que fa a la fràngula, tècnics de l’Ajuntament d’Alzira en col·laboració amb la Fundació Limne, estan creant, a certs trams del riu, zones de reservori per a esta espècie de la qual van arribar a comptabilitzar-ne únicament 22 exemplars distribuïts en tres nuclis poblacionals. La situació actual de les poblacions valencianes s’ha qualificat, fins ara, de preocupant, tenint escassos nuclis coneguts al Xúquer, concentrats majoritàriament a Jalance.

Carreres destaca, a més, que “la presència de fràngules aportarà singularitat i protecció a este tram del Xúquer”. La directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, assenyala que “les fràngules tenen actualment el mateix estatus legal que el linx ibèric. A Alzira esta planta s’ha adaptat molt bé, observant ja floració i fructificació del primer nucli poblacional creat l’any passat”.

Darrere d’esta planta s’amaguen molts anys de treballs dirigits per la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servici de Vida Silvestre, que han aconseguit reproduir la planta in vitro a través dels escassos exemplars que s’havien censat originalment.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here