Es presenta a Sagunt el Pla Director de la Marjal dels Moros

0
1465
Marjal dels Moros a Sagunt

El Pla Director contempla diverses actuacions per a la recuperació i posada en valor de la marjal i convertir-la així en un espai de major visibilitat i atractiu

El Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) ha acollit este dimecres la presentació del Pla Director que afecta a la Marjal dels Moros i que té com a objectiu convertir la marjal en un espai de major visibilitat i ple d’atractius per als seus visitants. A més de la presentació, i aprofitant la recent celebració del Dia dels Aiguamolls que es va celebrar el passat 2 de febrer, s’han visitat les instal·lacions de la marjal amb la finalitat de fer visible part dels treballs que s’han desenvolupat fins al moment en el marc del Pla Director, a més de mostrar algunes de les actuacions futures previstes per a la millora d’este emblemàtic espai. La visita ha culminat amb una solta de diverses espècies d’ànecs.

A la visita han assistit l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; la Consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián; membres del CEACV, de Parc Sagunt, de l’Autoritat Portuària de València, de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, de la Demarcació de Costes de València i part de l’equip de la Direcció General del Medi natural, entre d’altres.

El Pla Director de la Marjal dels Moros planteja intervencions clau per a solucionar els problemes d’índole ambiental i social que l’afecten, assumint que la millora qualitativa del seu medi natural es traduirà en un augment de la seua capacitat per a acollir usos compatibles amb la seua conservació i generar beneficis per a poblacions veïnes. És important tindre en compte que la marjal és un lloc que ha patit grans transformacions i que cada vegada està més acusat pel desenvolupament del seu entorn com són les zones industrials, el desenvolupament urbanístic, els polígons, etc.

Partint d’una visió consensuada per part dels diferents agents implicats en la seua gestió, el Pla Director pretén fomentar la coexistència d’hàbitats naturals i humanitzats, configurar un espai divers, posat en valor i ben connectat amb les poblacions circumdants.

La consellera de Medi Ambient i l’alcalde de Sagunt han assistit a la presentació

L’alcalde de Sagunt ha assegurat que “la marjal és un espai pràcticament desconegut per a molta gent, i el Pla Director no solament ha de servir per a recuperar i habilitar al màxim este preciós paisatge, sinó, a més, per a donar-li ús com a espai educatiu i d’oci. Des d’ací convidem a tots els ciutadans, no solament de Sagunt, ja que és una joia de tots els valencians i valencianes i esta iniciativa, la veritat, és que era molt esperada i serà molt ben rebuda per la societat”.

La seua activitat s’ha ordenat en tres sectors (verd, blau i groc) que permeten la convivència d’usos agropecuaris amb l’observació de la naturalesa, l’oci actiu i la interpretació del seu patrimoni. Entre les actuacions previstes destaquen la mitigació de l’impacte de l’entorn industrial, la recuperació de la façana litoral, la posada en valor del patrimoni històric i arqueològic, la connexió per xarxes ciclistes amb les poblacions veïnes, la restauració d’hàbitats, l’adequació de la infraestructura hidràulica i les infraestructures d’ús públic, la marca i adequació del CEACV, la recuperació dels usos agropecuaris i la millora de l’entorn. Tot això suposa una inversió que ascendeix als 8.032.046 euros.

Fernández ha conclòs declarant que “hem de treballar entre tots per a protegir i preservar este espai de les amenaces que sempre tindrà a causa del seu entorn industrial i al port; jo crec que és compatible perfectament i que podem demostrar com, en un espai industrial, podem preservar els valors naturals per al futur. La marjal, evidentment, ve acompanyada de les muntanyes i les actuacions s’han d’exercir en el seu conjunt. Per a nosaltres la preservació de la marjal i de les muntanyes és un dels objectius que tenim com a govern, com a govern de Sagunt, que és un exemple de govern del botànic, i esperem poder continuar treballant perquè este espai siga més conegut i gaudit per la gent, que és per això pel que fem les coses. L’educació és fonamental perquè els xiquets i xiquetes que s’eduquen amb els valors ambientals seran adults que estaran tota la vida en primera línia defensant els espais naturals de les amenaces que normalment solen tindre, per tant és fonamental”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí