Amb un ritme de 25.000 unitats diàries per empresa es pretén proveir al personal sanitari que lluita contra la pandèmia del coronavirus
Cinc empreses valencianes, tres d’elles d’Agullent, Bocairent i Ontinyent, formen part de la iniciativa impulsada entre la Conselleria d’Economia l’associació empresarial Ateval i l’Institut Tecnològic Tèxtil Aitex per tal de fabricar 6 milions de mascaretes homologades per a proveir al personal sanitari en la crisi del COVID-19.
La proposta s’inicia amb les marques Marie Claire, Cotoblau, Funcotex, Rapife i Euromoda a les quals gradualment s’aniran incorporant més signatures, i que estan fabricant les màscares gràcies a l’adaptació de les seues maquinàries i els seus processos de producció a la situació actual. El ritme de producció se situarà en unes 25.000 màscares diàries per empresa, és a dir, al voltant de 125.000 màscares eixiran de les fàbriques valencianes cada dia.
La confecció d’aquesta mena de material sanitari es podrà realitzar ja que recentment Aitex ha obtingut l’homologació dels teixits i materials perquè les empreses valencianes que s’han oferit a fabricar màscares per la situació de crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus puguen fer-ho.
En concret, els assajos realitzats per Aitex en el material de les màscares s’han centrat en tres paràmetres: determinació in vitro de l’eficàcia de la filtració bacteriana (BFE), la respirabilidad (pressió diferencial) i la pressió de la resistència a les esquitxades. El prototip de les màscares està conformat en la seua part exterior per dues capes 100% polipropilè hidròfob (44g/m²), en la part intermèdia dues capes de poliester en un 80% i viscosa en un 20% (40/gm²), i en la part interior una capa de 100% poli propilé hidròfob (20g/m²).
En aquest projecte de fabricació a gran escala, dues empreses de la Comunitat Valenciana amb seu a Cocentaina i Ontinyent han confeccionat la tela per a l’elaboració de les màscares quirúrgiques.
Per part seua, l’Associació Ateval està col·laborant en la confecció de màscares proporcionant i facilitant empreses que complisquen determinades condicions higièniques (és necessari que les signatures tèxtils compten amb sala blanca per a la fabricar).
Es destaca la importància de la iniciativa ja que no qualsevol empresa pot confeccionar material sanitari, ja que per a poder fer-ho es necessita una Llicència Prèvia de Funcionament que atorga l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), d’acord amb el Reial Decret 1591/2009, de 16 d’octubre.