Els xiquets d’Énguera perfumaran demà la localitat amb els ‘sangils’ de fenoll

0
621
sangil Énguera
Els joves fan centenars de 'sangils' de fenoll

La festivitat de Sant Gil tornarà a omplir com cada 1 de setembre la localitat d’Énguera de rams de fenoll decorats per xiquets, els coneguts com ‘sangils’. Estos rams de fenoll es dissenyen de diferents formes (creus i porres per xiquetes i xiquets, animals, serps, objectes…) adornat amb paper de seda de colors.

Esta celebració comença pel matí quan a les 9,30h els xiquets participants comen a concentrar-se als carrers amb centenars de ‘sangils’ per iniciar una marxa cap a l’església amb els ‘sangils’. A les 10h es farà la benedicció dels ‘sangils’ a la Plaça de l’Església i continuarà amb una desfilada per diferents carrers d’Énguera que acabarà a la plaça de Manuel Tolsa on l’Ajuntament donarà premis al ‘sangil més artístic, al més innovador i al més llarg.

Els veïns i xiquets participants preparen la festa dies abans amb la recol·lecció als camps de la Canal de Navarrés d’este arbust per després confeccionar el ‘sangil’ lligant feixos de  branquetes i donant-los la forma desitjada. Demà 1 de setembre es reprendrà així l’expressió que inicia la festa lcal que diu, en castellà, “¡Viva San Gil, con la patas de badil y las orejetas de bufacandil…!”.

Malgrat que es considera que la tradició de Sant Gil d’Énguera es remonta als anys finals del segle XVIII serà el 1862 quan la revista El Museo Universal plasme la primera imatge conservada ja que dedica un gravat on es mostra la benedicció del fenoll a Énguera.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here