Els Municipis Forestals Valencians inicien un pla per aprofitar la biomassa com a combustible renovable

0
651
Paisatge forestal
Els boscos aporten biomassa per crear energies renovables

L’Associació de Municipis Forestals (AMUFOR), presidida per l’alcalde d’Énguera Santiago Arévalo ha iniciat un pla per a l’aprofitament de la biomassa de les zones de l’interior per a la qual cosa s’han entrevistat amb el director general de l’Energia de la Generalitat, Antonio Cejalvo, a qui han traslladat les seues propostes.

D’esta forma s’ha presentat l’anomenat ‘Pla per al foment de la biomassa com a focus de noves activitats industrials i productives als municipis d’interior’ en el qual participarien diverses comarques d’interior -entre les quals està la Canal de Navarrés- en la que s’apunta la necessitat d’estudiar “tots els possibles focus de generació de biomassa (agrícola, forestal, industrial, urbana…), fins la creació final d’un mercat de biocombustibles sòlids (pellets), que permeta instaurar una demanda a nivell autonòmic d’este tipus d’energia renovable, molt utilitzat a la resta d’europa per a la calefacció d’edificis públics o de vivendes de nova construcció”.

En esta reunió han estat presents el propi president d’AMUFOR, Santiago Arévalo com altres alcaldes com els de Vilafranca del Cid (Alt Maestrat) Antonio Tena, de Benaixéver (els Serrans) Rafael Darijo i de Caudiel (Alt Palància) Miguel Silvestre.

Segons Arévalo la posada en marxa d’este pla serà “molt beneficiosa” ja  que suposa “beneficis ambientals com la retirada de biomassa forestal de la muntanya que millore la prevenció d’incendis forestals”; però l’alcalde d’Enguera també apunta a “l’augment de les rendes per als agricultors i millores en la cadena de producció de les indústries” que a més a més es complementaria amb “la generació de treball al món rural, creació d’empreses a l’interior i generació d’un teixit industrial lligat als recursos de la zona, sense dependre d’aportacions externes”.

El president d’Amufor, que recentment va visitar la planta de biomassa de Guadalajara, ha apuntat que este tipus de plans diversifiquen l’economia dels municipis d’interior i ha recordat que es compta ja amb la col·laboració del secretari autonòmic de Relacions amb l’Estat i la Unió Europea, Rafael Ripoll, i de la subsecretària de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, Cristina Moreno. Així Arévalo apunta que esperen que ara se sume la Direcció General de l’Energia “a que sols la sinèrgia entre els departaments aconseguirà dur a terme totes les propostes”.

Per la seua banda Antonio Cejalvo ha manifestat “interés” pel pla per començar la seua implementació en l’any 2010. Així assegura que “la biomassa ha de començar a desenvolupar-se dins el paquet energètic de tecnologies renovables” i que “l’aposta dels municipis d’interior és clau per al seu èxit”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here