Els Moros i Cristians protesten a Ontinyent per l’encariment i monopoli de la pólvora

0
1050
Els Moros i Cristians han protestat en plenes festes d'Ontinyent

El quilo de pólvora, element central de les festes de Moros i Cristians i de les tradicionals descàrregues de arcabusseria, ha passat de 32 a 48,50 euros en els últims mesos

Desenes d’entitats organitzadores de festes de Moros i Cristians de les províncies d’Alacant, València, Múrcia, Conca i Albacete han expressat aquest dilluns la seva protesta per l’increment del 50% en el preu de la pólvora en l’últim any, i del 300% acumulat des de 2006.

En una roda de premsa conjunta celebrada a Ontinyent, aquestes associacions han explicat que el quilo de pólvora, element central de les festes de Moros i Cristians i de les tradicionals descàrregues de arcabusseria, ha passat de 32 a 48,50 euros en els últims mesos, i s’han produït problemes en el proveïment.

Aquestes entitats han lamentat que només poden recórrer a una empresa comercialitzadora de pólvora negra a Espanya, i que aquesta signatura a vegades no ha estat capaç de proporcionar el material necessari per a la festa o bé ha venut «pólvora de deficient qualitat».

En altres ocasions, han apuntat les mateixes fonts, ha venut material envasat en bosses de 23 quilos, la qual cosa «compromet seriosament el que es disposa per la ITC 26 del Reglament d’Explosius en matèria de traçabilitat».

«Aquestes actuacions responen a decisions adoptades per l’empresa subministradora com a part d’una lògica de gestió que és de la seva completa i única responsabilitat, i sobre la qual res hem de dir», han agregat.

«En la pólvora venuda a un preu exorbitado, com és el cas, fa molt difícil –impossible, en molts casos–, la celebració, conforme a les nostres tradicions, dels actes de tret que són un dels eixos primordials –en molts casos, l’eix central i insubstituïble– entorn dels quals pivoten les nostres festes».

«Sense entrar a valorar les explicacions i justificacions donades per l’empresa, ens sentim en l’obligació de dir que aquesta seqüència de fets hauria tingut conseqüències molt diferents, i s’hauria pogut gestionar de forma molt diferent per part dels afectats, si en lloc de veure’ns constrets a adquirir la pólvora que necessitem a una sola empresa haguéssim tingut l’oportunitat de dirigir-nos a proveïdors alternatius», han sostingut.

Per això, han reclamat tant a l’empresa comercialitzadora de pólvora com a «les instàncies ministerials competents» que es «doni solució al problema i s’arbitrin les mesures necessàries per a evitar la reiteració de problemes com els descrits».

Així mateix, han exigit a la signatura comercialitzadora de la pólvora negra que «disposi el necessari per a restaurar el preu de venda del quilo de pólvora a la quantitat inicialment prevista, entorn dels 32 euros, perquè no té sentit fer pagar a l’usuari per problemes que no existeixen».

«El subministrament procedent d’una factoria alemanya sinistrada sembla haver-se reprès sense problema», han agregat les associacions de Moros i Cristians.

De forma alternativa, han reclamat al Govern que «arbitri el necessari perquè –sense contravenir el que es disposa per la normativa, però fent igualment una interpretació viable de la mateixa– permeti a les pirotècnies que reuneixin les condicions tècniques i de seguretat adequades que puguin realitzar, amb caràcter puntual, aquest subministrament de pólvora».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí