Els grans Sorollas de la Diputació arriben a Ontinyent

0
860
Memoria de la Modernitat a Ontinyent
Memoria de la Modernitat a Ontinyent

Els Sorollas de la Diputació protagonitzen el desembarcament de ‘Memòria de la Modernitat’ a Ontinyent. Fins a 6 obres de l’artista valencià becat per la corporació provincial formen part de l’exposició itinerant que pot veure’s ja en la casa de Cultura de la capital de la Vall d’Albaida fins al pròxim mes de febrer.

Les obres de Sorolla, des de les ‘Pescadores valencianes’ fins a ‘El palleter declarant la guerra a Napoleó’, ‘El xiquet de la bola’, ‘Acadèmia del natural’, ‘Tres estudis de caps’ i l’escena en la qual el pare Jofré defensa a un boig dels atacs d’un grup de xiquets, formen part d’una selecció de prop d’un centenar de peces d’artistes valencians de diferents èpoques, catalogades en els fons d’un patrimoni provincial amb més de 4.200 pintures, escultures i gravats.

En el cas de ‘Pescadores valencianes’, el llenç adquirit per la Diputació a la fi dels anys 70 en una subhasta a Londres, amb un preu de prop de 20 milions de pessetes que avui es dispararia fins a xifres incalculables, mostra a un grup de dones arreplegant la pesca en la platja de la Malvarrosa. El quadre és un dels més reclamats per la Fundació Sorolla per a exhibir-lo en el marc internacional, doncs “reflecteix de manera perfecta els traços i l’estil d’un dels grans pintors de tots els temps”, explica Rafael Gil, comissari de la mostra.

Els Sorollas no són els únics reclams d’una exposició que acumula ja més de 40.000 visites des que va obrir les seues portes a Requena. Aquelles i aquells que decidisquen visitar-la en la Casa de Cultura d’Ontinyent podran gaudir amb ‘Les quatre estacions’ d’Eusebio Sempere; ‘El guardavías’ d’Ignasi Pinazo Camarlench; la ‘Escola de París’ d’Equip Crònica; ‘La matança del porc’ de Rafael Armengol; ‘El paseante’ d’Ignasi Pinazo Martínez o ‘El cristo crucificado’ de Ribalta, entre altres joies del patrimoni provincial.

“La parada a Ontinyent d’aquesta mostra que porta el patrimoni provincial a les comarques és una continuació per a aquesta bona idea de Jorge Rodríguez durant la seua etapa com a president de la Diputació”, assegura el màxim responsable actual de la corporació, Toni Gaspar. Per al president de la Diputació, “aquesta selecció és fruit de més de 200 anys d’història i està rebent més visites de les que mai han pogut rebre aquestes obres penjades en despatxos o parets d’institucions públiques en els últims 30 anys”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que “aquesta és una ocasió única per a descobrir grans obres que estan ajudant a reescriure la història de l’art valencià”. Rodríguez ha assenyalat que no hi ha precedents de mostres d’aquesta magnitud en la seua ciutat i ha celebrat que amb la reforma de la Casa de Cultura, en la qual la Diputació ha invertit més de 300.000 euros dins dels IFS, “Ontinyent té definitivament un espai apte per a acollir grans exposicions”.

Memoria de la Modernitat

La dona com a eix expositiu

Una altra de les potencialitats de ‘Memòria de la Modernitat’ és que “dóna visibilitat a les dones artistes en la història de l’art valencià”. Ho explica Mireia Ferrer, comissària d’un dels eixos temàtics d’una mostra que concedeix un protagonisme central a la dona, tant com a artista com en la seua condició de musa. Aurora Valero, que va ser la primera dona que va guanyar la pensió que concedia la Diputació per a ampliar estudis en ciutats com Roma o París, inicia un relat que continuen Carmen Ramírez, Josefina Inglés, Carmen Calvo o Carmen Mateu, entre altres.

‘Memòria de la Modernitat’ pot visitar-se en l’antic Palau dels Barons de Santa Bàrbara d’Ontinyent qualsevol dia laborable de 17 a 21 hores. Els caps de setmana l’horari s’amplia entre les 10 i les 14 hores i les 17 i les 21 hores. Els matins es reserven per a visites guiades i activitats paral·leles de la mostra, com diàlegs amb les obres, accions teatralizadas i tallers infantils.

Com en les anteriors escales a Requena, Alzira i Gandia, l’exposició amb els tresors artístics de la Diputació conviu amb la mostra ‘Coneix la Diputació’, que explica la història i serveis que presta la corporació provincial i pot visitar-se a uns 100 metres de l’exposició principal, en la seu de Caixa Ontinyent.

 

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí