Els escolars de Canals coneixen la realitat dels refugiats

0
762
L'exposició s'ubica al centre cultural 'Ca Don José'
L’exposició s’ubica al centre cultural ‘Ca Don José’

Qui són els refugiats? Què és l’UNRWA i l’ACNUR? Què és la Declaració Universal dels Drets Humans? Quants milions de persones hi ha desplaçades/refugiades al món per causa de la guerra, la fam, la pobresa, les catàstrofes naturals?

Amb l’objectiu de respondre a estes i altres qüestions, el Fons Valencià per la Solidaritat i l’Ajuntament de Canals, han organitzat per als escolars de la localitat una sèrie de tallers i la instal·lació d’una exposició sobre la realitat dels refugiats al món.

El drama de les persones refugiades fonamentalment amb l’esclat de la crisi humanitària que es viu Síria i els centenars de milers de persones que fugen de la mort i de la fam, però esta és sòls una de les crisis generades en les darreres dècades i de la qual coneguem casos com les de Bòsnia, Afganistan, Angola, Sierra Leone o la situació de la població palestina.

El Fons Valencià ha posat en marxa una campanya de sensibilització per tal de sensibilitzar als escolars de Canals sobre la realitat que viuen els refugiats en general, i en particular els refugiats palestins, i promoure la mobilització de la ciutadania més jove i menuda de Canals respecte a la situació de les persones desplaçades forçosament des d’una perspectiva de gènere, drets humans i cultura de Pau.

El Fons compta per a esta campanya amb la col·laboració de les delegacions en la Comunitat Valenciana de l’UNRWA (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) i l’ACNUR (Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats) per realitzar les activitats programades al municipi.

La campanya d’activitat s’ha iniciat este matí a Ca Don José amb el taller ‘Defensors i defensores dels drets humans’, la realització del qual ha anat de la mà de la Delegada d’UNRWA a la Comunitat Valenciana, Lourdes Casanova, i ha comptat amb el testimoni de Ghassan Hussein Issa El-Abed, refugiat palestí a València.

El taller ha tingut una durada d’1 hora i mitja, i ha consistit en una visita guiada per l’exposició fotogràfica que porta per títol ‘La població palestina i els Drets humans’, una dinàmica explicativa per a comprendre la situació de la població refugiada palestina i el testimoni d’un refugiat palestí. Els participants en taller d’este matí han estat els grups de GES 1 i GES 2 de l’EPA de Canals i els alumnes de 4t d’ESO de l’IES Sivera Font, en total uns 55 alumnes.

El pròxim dimecres dia 11de novembre participaran al mateix taller els alumnes de 4t d’ESO del’ IES Francesc Gil.

La campanya tindrà una segona part que es desenvoluparà el pròxim mes de desembre, i on està previst la instal·lació de l’exposició ‘Retorn, el camí de volta a casa‘, de l’ACNUR, a Ca Don José, i la realització del taller sobre la situació de la població refugiada al món, activitat que anirà adreçada als grups de 4t i 3r d’ESO dels Col·legis Cervantes i Sant Antoni Abad, així com als grups de 1r de Batxillerat de l’IES Frances Gil.

Des de l’Ajuntament de Canals, tant per al Regidor d’Educació, Ricardo Requena, com per al Regidor de Benestar Social i Vicepresident del Fons Valencià per la Solidaritat, Toni Sánchez, es valora molt positivament este tipus d’activitats ja que donen a conèixer als més joves del municipi sobre quina és la realitat de milions de persones que han tingut que abandonar els seus països d’origen per protegir la seua vida, la seua integritat física, així com quins són els compromisos i accions que l’Ajuntament de Canals desenvolupa en temes de solidaritat i cooperació internacional al desenvolupament com a membre del Fons Valencià per la Solidaritat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here