Els camps de regadiu de la Ribera Alta estalviaran més de 3 hm³ anuals amb una inversió de 5,5 milions de Conselleria

0
750
Imatge de la visita de la consellera Mireia Mollà.

La modernització de 1.500 hectàrees inclou la construcció de dues plantes fotovoltaiques que reduiran la petjada de carboni

Les obres de modernització de regadiu, per valor de 5,5 milions d’euros que està executant la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica en el territori gestionat per la Comunitat de Regants de Masalet (Ribera Alta) suposaran, entre altres millores substancials, l’estalvi anual de més de 3 hm³ d’aigua a l’any -l’equivalent al consum anual de 62. 267 persones- i la reducció anual de 120 tones de CO₂ en emissions a l’atmosfera.

La superfície que es veurà afavorida per aquesta reconversió a reg localitzat, acompanyada per la introducció d’energia fotovoltaica, ascendeix a un total de 1.504 hectàrees, repartides entre els termes municipals de Carlet, L´Alcúdia i Guadassuar, mentre que el nombre de regants beneficiats per aquestes reformes supera els 2.400.

La consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà, al costat del secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, i el director general d’Agricultura, Antonio Quintana, han visitat hui algunes de les infraestructures que s’estan construint, per a conéixer de primera mà l’evolució d’uns treballs que podrien estar conclosos en la seua major part a la fi del pròxim any.

La consellera Mollà destaca que «projectes d’aquesta envergadura acrediten l’aposta ferma, decidisca i contínua de la Generalitat per millorar l’eficiència hídrica i energètica dels nostres regadius perquè som conscients tant de la importància cabdal que tenen per a l’agricultura valenciana com de la necessitat d’afermar la seua solidesa mitjançant el millor aprofitament possible dels recursos disponibles».

Les obres per a transformar l’actual sistema de subministrament d’aigua per gravetat («a manta») en reg per degoteig en les zones ja esmentades inclouen també la instal·lació de dos parcs fotovoltaics amb una capacitat de 550 Kwp que permetran un estalvi de 480 Mwh anuals d’energia, la qual cosa suposa una reducció de 120 tones anuals de CO₂ en la petjada de carboni, que equival a 900 viatges d’avió entre València i Bilbao.

Sobre aquest aspecte, Roger Llanes ha assenyalat que «la qüestió mediambiental està plenament incorporada en l’estratègia que seguim en matèria de modernització del regadiu i, per això, la introducció d’energies renovables és una constant en tots els projectes que es duen a terme, una circumstància que demostra que si algú està veritablement compromés amb la cura i la preservació del medi ambient aqueixos són els agricultors i els regants».

Inversions milionàries

Les transformacions que s’estan escometent en la xarxa d’infraestructures hídriques dependents de la Comunitat de Regants de Masalet s’inscriuen en el marc de l’ambiciosa política de modernització de regadius que desenvolupa la Generalitat.

«Només enguany -ha subratllat Mireia Mollà- comptem amb un pressupost de 20 milions d’euros que ens estan permetent realitzar 19 actuacions en matèria de millora de les infraestructures hídriques». En aquest sentit, Roger Llanes ha recordat que «fa poc presentem l’Estratègia Valenciana de Regadius per al període 2020-2040, elaborada per la conselleria d’Agricultura i que contempla inversions de 1.200 milions, perquè del que es tracta és de pensar a llarg termini i de dotar al sector de les eines que garantisquen el seu futur».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí