Els alcaldes de Sueca, el Perelló i Mareny de Barraquetes exigeixen al Ministeri actuacions immediates per frenar l’erosió de les seues platges

0
1254
Els alcaldes de Sueca, el Perelló i Mareny de Barraquetes han fet les seues reclamacions.

Reclamen el compliment de les mesures correctores que es van determinar en les obres d’ampliació del Port de València que mai van arribar a efectuar-se

Els alcaldes de Sueca, Dimas Vázquez; El Perelló, Juan Botella; i Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime; han exigit conjuntament al Ministeri per a la Transició Ecològica que actue de manera immediata per a solucionar el problema de pèrdua d’arena i erosió de les seues platges. Fa uns mesos van aconseguir, després de la negativa inicial de Demarcació de Costes, que el Ministeri, propietari del passeig marítim, es fera finalment càrrec de la seua reconstrucció, després dels greus desperfectes que va patir pel temporal Gloria. Ara, els tres alcaldes insisteixen que, una vegada es concloguen les obres del passeig marítim esta tardor, el següent pas és la regeneració de les platges, les quals s’estan veient, any rere any, greument afectades per les obres d’ampliació del Port de València.

“Durant les negociacions referents a la reconstrucció del passeig, Demarcació de Costes ja ens va proposar una aportació d’un milió de metres cúbics d’arena per a solucionar, de la forma més factible, el tema de les regeneració de les platges. Els tècnics van considerar que eixa acció ens retornaria a les platges que teníem en la dècada dels 70; però també ens van comentar que no podria realitzar-se abans de dos anys. No obstant això, la situació no pot esperar més. Per això, des dels tres ajuntaments reclamem que es duguen a terme de manera urgent les mesures correctores establides en les diferents ampliacions del Port de València que mai van arribar a complir-se, i els resultats del qual, desgraciadament, estem comprovant any rere any”, ha explicat l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, qui ha assenyalat també que “per insistència, per treball i per constància per part dels tres ajuntaments no serà. Farem tot el possible i impossible perquè l’estiu que ve tinguem una solució. Si l’aportació d’arena és la més factible, comencem amb ella, però treballarem perquè, a mitjà termini, se’ns done una solució definitiva, mitjançant esculls artificials, etc. Gestionarem des del minut un, una vegada concloses les obres del passeig marítim, perquè, d’una vegada, se’ns done una solució i aconseguim recuperar l’arena que teníem a les nostres platges”.

Per la seua banda, l’alcalde del Perelló, Juan Botella, ha insistit també en l’emergència de la situació “és una realitat que totes les nostres platges pràcticament estan desapareixent, i el Ministeri, i també la Generalitat, ens haurien d’ajudar amb una solució ràpida, com un apilament d’arena imminent, perquè la situació ja no pot esperar. Posteriorment, s’haurien de contemplar altres mesures, com la construcció d’esculls artificials que no danyarien al medi marí i que suposarien una solució definitiva, perquè no podem esperar més, perquè l’aigua està arribant ja al mur del passeig i d’ací a poc començarà a entrar als pobles, els quals estem constrets per l’Albufera”. La primera autoritat municipal del Perelló ha insistit que s’ha d’actuar ja per a no arribar tard “les nostres economies i el benestar de les persones estan en joc. Pense que esta situació no s’ha pres seriosament mai. Costes no tenia idea de reparar el passeig i la labor d’unió dels tres ajuntaments va aconseguir que el repararen. Ara hem de continuar insistint perquè l’ampliació del Port ha canviat les regles del joc. Necessitem solucions definitives perquè sinó tindrem pa per a hui i fam per a demà”.

L’alcalde de Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime, denúncia que “no s’estan complint les mesures correctores després de les ampliacions del Port de València i, a més, està previst que es realitze una nova pròximament. La zona més al sud, està demostrat científicament, es quedarà cada vegada amb menys platja després d’estes actuacions i, per això, s’ha de posar solució ja”. Per a Sanjaime, la millor seria la construcció d’un escull artificial a uns 400 o 500 metres de la costa. Una altra possible, consistiria a dragar arena que roman en l’aigua i retornar-la a la platja. “El Ministeri hauria de reclamar al Port que complisca les mesures correctores. No entenem com no s’ha fet perquè portem ja dos ampliacions i cada vegada tenim menys platja. Anem a treballar i a insitir per a arribar al fons de la qüestió i exigir una solució definitiva, perquè la situació que vivim ara no és fruit de l’acció de la mar recuperant el seu espai. La nostra platja, fa dècades, tenia molta arena, i les obres posteriors han sigut les culpables que l’haja perduda”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here