Els Ajuntament de Canals i l’Alcúdia de Crespins treballem conjuntament per rebaixar el cànon d’abocaments

0
932
Imatge de la reunío entre els equips de govern de Canals i l'Alcúdia de Crespins

La Comunitat d’Usuaris d’Abocaments (CUA), treballa per reduir el deute del cànon de la CHX, heretat de l’anterior equip de govern; també s’ha posat en marxa la Comunitat d’Usuaris d’Abocaments Partida de Sagres

Els pobles de Canals i l’Alcúdia de Crespins, que comparteixen l’Estació de Depuració d’Aigües Residuals (EDAR), que és l’encarregada de depurar les aigües residuals, urbanes i industrials, i que després s’aboquen al riu Canyoles. Els dos Ajuntaments com a responsables dels col·lectors i la depuradora, així com les despeses que se’n deriven, s’han constituït en una comunitat d’usuaris i ha nascut la CUA, en la que participen en la proporció de les seues despeses en un 25’47% per l’Alcúdia de Crespins i un 74’53% per a Canals.

L’Ajuntament de Canals i l’Alcúdia de Crespins, a través de les regidories del Cicle Integral de l’Aigua, han aconseguit reduir el cànon d’abocaments que anualment es paga a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per vessar les aigües de la depuradora al riu Canyoles en més de la meitat.

D’aquesta manera s’ha passat d’un cànon de 265.649,17 a 122.511,97 si no es compleixen els límits, i de 53.129,83 a 24.502,39 si la depuració és adequada en l’actualitat. Això suposarà un estalvi “important” a les futures administracions municipals dels dos pobles.

A més a més des dels consistoris s’explica que estan treballant “per fer front al deute heretat al més d’un milió d’euros pendents de liquidar, que han vingut sumant-se en les successives liquidacions de l’exercici de l’any 2006. Des de juny de 2015 en que l’actual equip de govern va prendre possessió fins el dia de hui s’han pagat més de 400.000 € corresponets, en gran part, a l’anterior legislatura”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La Font de la Figuera clausura el Taller d'Ocupació que ha donat formació i treball a 16 persones

Tot i això expliquen que “estem continuant treballant per aconseguir evitar qui hi haja cap vessament que no complisca els límits i, a més a més, perquè els fangs que es generen en el procés de depuració, siguen aptes per l’us agrícola si aconseguim que desapareguen determinant contaminants que encara apareixen”. Per eixe motiu, per eliminar els residus generats, es necessària la seua destrucció en plantes d’incineració, amb un increment sensible del cost de la seua eliminació. Aquestos costos a hores d’ara, corresponen a l’Entitat de Sanejament (EPSAR) de la GVA.

Joan-Carles Pérez, regidor del cicle integral de l’Aigua i president de la CUA destaca el “gran treball conjunt amb el nostre poble veí de l’Alcudia de Crespins i la seua bona predisposició i col·laboració, i el treball que s’està realitzant buscant les alternatives per aconseguir els objectius marcats i que en definitiva són, compliment estricte dels límits del permís de vessament de la confederació hidrogràfica del Xuquer que suposarà un estalvi econòmic i un benefici mediambiental grandissim, i el compliment del límits en els fangs per poder ser reutilitzats i no destruits”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here