El toc manual de campanes és declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

0
303
Albaida ha mantingut el toc manual de campanes de forma ininterrompuda des del segle XIII

La iniciativa està abanderada pels Campaners d’Albaida -entre d’altres institucions- localitat que ha mantingut ininterrompuda la tradició des del segle XIII

El toc manual de campanes ja és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La candidatura presentada per Espanya i promoguda per Campaners d’Albaida, Hispània Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac), ha obtingut l’aprovació unànime aquest dimecres en la Reunió del Comité Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, reunit a Rabat.

Les entitats promotores han manifestat la seua «immensa alegria», ja que aquest reconeixement mundial «ve a reconéixer el treball callat i solitari de tants campaners i campaneres que de manera voluntària conserven i mantenen el Toc Manual de Campanes en molts municipis d’Espanya, moltes vegades amb grans dificultats, ja que són voluntaris i voluntàries pel patrimoni immaterial».

El procés per a la declaración de la Unesco del toc manual de campanes va començar el 21 d’abril de 2018, quan les entitats promotores es van organitzar per a celebrar l’any europeu del Patrimoni Cultural un gran toc manual de campanes d’aquells municipis espanyols i europeus on s’ha conservat o recuperat el toc manual de campanes.

Però no obstant apunten que «la declaració no és la meta, és el punt de partida perquè cada vegada més municipis espanyols recuperen el toc manual de campanes, per això demanarem al Ministeri de Cultura i Esport que s’inicien els treballs per a fer un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Manual de Campanes.

Per celebrar aquesta declaració, aquest dissabte 3 de desembre a les 12:00h es realitzarà un gran toc de campanes a tot Espanya, d’aquells llocs que conserven o han recuperat el Toc Manual.

Tradició a Albaida

La iniciartiva ha estat abanderada pels Campaners d’Albaida, que és una associació de campaners que mantenen de manera ininterrompuda el toc manual de campanes a Albaida des del segle XIII. El seu treball va aconseguir que el toc manual de campanes d’Albaida fóra declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial en 2013.

D’altra banda el MitMac, el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, és un conjunt format pel campanar viu i visitable de l’església parroquial La Nostra Senyora de l’Assumpció i l’adjunt Palacio dels marquesos de Milà i Aragó que està en procés de recondicionament, on s’està instal·lant una escola de campaners i altres elements que conformen el museu.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí