El PSPV de Xàtiva proposa convertir l’aparcament buit de Corts Valencianes en un ‘smart pàrquing’ públic

0
355
Nacho Reig i Roger Cerdà, a l'aparcament de Corts Valencianes de Xàtiva

La intervenció que proposa Cerdà hauria de ser aprovada prèviament per majoria en una junta de propietaris que també tenen la titularitat de part de les places

L’alcalde de Xàtiva i candidat a la reelecció pel PSPV-PSOE de Xàtiva, Roger Cerdà, preveu intervenir a l’aparcament de les Corts Valencianes per oferir les places propietat de l’Ajuntament com a pàrquing públic en règim de rotació. En l’actualitat, aquest gegantí aparcament de dues plantes es troba per sota del 50% d’ocupació. De fet, tota la segona planta està buida i l’Ajuntament es troba amb una bossa de 198 places disponibles que l’empresa pública Proexa gestiona però que no s’han pogut llogar o vendre.

La qüestió de l’aparcament a Xàtiva ha estat i és un dels temes candents de l’actualitat municipal. Una de les conseqüències del boom immobiliari que va viure la ciutat sota els mandats d’Alfonso Rus i el Partit Popular és l’existència de més de 200 places de pàrquing buides i de difícil comercialització, la majoria d’elles ubicades en els aparcaments de les Corts Valencianes i Beata Inés.

En el marc de la campanya electoral, les diferents opcions polítiques ofereixen les seues receptes per pal·liar la necessitat d’augmentar el parc de places d’aparcament a la ciutat. Per la seua banda, el PSPV-PSOE ofereix una proposta que contempla aprofitar recursos municipals per reconvertir-los com una possible opció amb un cost relativament baix enfront d’altres grans inversions que s’han anat coneixent al llarg de la campanya.

Roger Cerdà ho explica: “es tracta d’optimitzar els recursos municipals. Tenim més de 200 places en aparcaments subterranis sense utilitzar, amb la consegüent despesa per a les arques de l’Ajuntament. Creiem que és més lògic donar-li sortida a aquestes places abans de tornar a cometre els mateixos errors que Rus, escometent inversions multimilionàries en la construcció de pàrquings d’escassa rendibilitat que a més ofereixen menys places de les que tenim tancades en aparcaments ja existents. Cal ser conscient de la realitat econòmica de l’Ajuntament i ser responsable a l’hora de fer promeses electorals que suposen un clar risc d’augment del deute municipal, que hem reduït en 10 milions d’euros a costa d’un gran esforç durant quatre anys i no volem que es torne a disparar”.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Els candidats del PSPV de l'Alqueria de la Comtessa i Rocafort, imputats en el cas Alqueria a 11 dies d'eleccions

Concretament, la proposta socialista passa per reconvertir l’aparcament de les Corts Valencianes perquè part de la seua superfície siga un pàrquing públic que oferisca 198 places en rotació, 24 hores, 365 dies a l’any. D’aquesta manera, el de les Corts Valencianes passaria a engrossir l’equipament públic d’aparcaments en subsòl, amb la característica de la seua ubicació en una de les entrades de la ciutat.

Per a això, ja s’han estudiat diverses opcions d’adequació d’accessos al pàrquing a l’estil tradicional (barreres d’accés, targetes, expenedors, etc), el cost de les quals se situa en una forquilla entre els 10.000 i els 20.000 euros. No obstant això, les preferències de Cerdà es decanten per una gestió integral de l’aparcament a la ciutat que avance en el concepte de smart city. En el cas del pàrquing de les Corts Valencianes es tractaria de convertir-lo en un aparcament intel·ligent, instal·lant sensors en cadascuna de les cotxeres perquè els conductors puguen trobar lloc a través d’una app mòbil i de lectors de matrícula per permetre l’accés dels vehicles, a qualsevol hora del dia o de la nit. Si la mesura ofereix resultats satisfactoris, es preveu aplicar-la també a l’aparcament de Beata Inés, on l’ajuntament té al voltant de 50 places desocupades.

La introducció de les TIC és una solució que diferents propietaris de garatges ja han posat en marxa, que simplifica la gestió dels aparcaments i facilita l’accés a l’usuari, com la gestió de places d’aparcament a través d’aplicacions mòbils que permeten reservar plaça abans d’entrar al pàrquing per assegurar-se un lloc o innovacions que redueixen els costos de personal i gestió com el telecontrol d’aparcaments des de centres d’atenció al client.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  La construcció capitalitza la destrucció de treball a la Costera i la Canal mentre a la Vall ho fa la indústria

La modalitat de pàrquing intel·ligent que proposa Roger Cerdà per Corts Valencianes, segons el parer de l’alcalde, és la més viable i ofereix avantatges com la facilitat perquè els usuaris troben l’espai disponible per endavant, estalviant temps i evitant situacions d’estrès en la conducció per la ciutat. Un altre dels punts forts d’aquesta opció assenyalats per Cerdà és que l’estacionament s’aniria ocupant de manera eficient i l’espai pot ser utilitzat adequadament per comerços i serveis públics. L’alcalde també apunta a la facilitat del pagament a través del telèfon mòbil com un tant a favor del smart pàrquing, ja que augmenta la comoditat de l’experiència d’ús i evita els inconvenients de la necessitat de disposar de diners en efectiu.

Això sí: perquè aquesta opció arribe a bon terme, cal un requisit previ. El pàrquing de les Corts Valencianes compta amb més de 50 places que ja són propietat de particulars i amb una comunitat de propietaris constituïda, de la qual també forma part el propi Ajuntament. Per tant, la intervenció que proposa Cerdà hauria de ser aprovada prèviament per majoria en una junta de propietaris. Les majories en junta de propietaris tenen una doble vessant: la de coeficient de participació en la propietat i la de vots particulars dels propietaris, encara que la primera no suposaria major obstacle per a l’ajuntament, ja que és el propietari que més places té al pàrquing. Tenint en compte les molèsties que podria generar als propietaris particulars l’obertura d’una zona pública a l’aparcament, Cerdà valora negociar compensacions com, per exemple, l’assumpció de les despeses de manteniment de la comunitat per part de l’Ajuntament.

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR  Xàtiva obri dilluns el termini per la presentació de candidatures a Reina de la Fira 2017

La gestió de la zona pública del pàrquing de les Corts Valencianes es trauria a licitació amb un concurs públic per a la concessió de l’explotació del servei a una empresa. En aquesta licitació es concretaria el règim d’explotació, el personal i serveis requerits, el preu de l’aparcament i el tipus i quantia de les intervencions d’adequació necessàries.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here