El PSPV de la Vall demana que els camions pesen el reciclatge de cada municipi per ajustar les taxes

0
597
Els socialistes volen que es fomente el reciclatge
Els socialistes volen que es fomente el reciclatge

El PSPV de la Vall d’Albaida ha denuncias “greus inexactituds” en l’establiment de la quota anual de recollida de fem, i han demanen a la Mancomunitat l’adopció d’un nou sistema que potencie el reciclatge. Els socialistes de la comarca qualifiquen com “altament injust” que els municipis amb majors i menors índexs de reciclatge paguen el mateix, davant la qual cosa es proposa que, a l’igual que es fa en altres comarques veïnes, s’equipe els camions amb bàscules per a que la quota del fem es base en el reciclatge efectiu de cada municipi i no en una mitjana de residus acumulats al conjunt de la comarca.

El portaveu del PSPV a la Mancomunitat, Josep Vicent Ferre, explicava que “tal i com està fent-se ara, no és rellevant per a cada veí el reciclar o no a nivell de la quota que s’ha de pagar. La Mancomunitat passa al Consorci una mitjana establerta en base a xifres globals per habitants totals de tota la comarca, amb el què un municipi on els veïns reciclen molt vindrà a pagar el mateix comparativament que un que recicle poc”, explicava.

Equipant els camions amb bàscules, com es proposa a la Mancomunitat que sol·licite a l’empresa que recull els residus, “es disposaria de la informació real de l’índex de reciclatge de cada localitat, una xifra que sense les bàscules no es pot establir ja que els camions, abans de buidar-se, passen per varis municipis en cada trajecte”, apuntava. Per això, els socialistes consideren que “és just que qui recicla més pague menys, i a més el nou sistema incentivaria que tots els municipis reciclaren, i així acabarem pagant tots menys per la recollida de residus i alhora afavorint més el medi ambient”, assenyalen.

Cost del transport

Per altra banda, els socialistes han mostrat també la seua preocupació pel tema del pagament del transport del fem a la planta de Ròtova. Encara que en el Ple de la Mancomunitat celebrat dilluns passat a Llutxent, es va aprovar per unanimitat retirar del pressupost ordinari del 2015 la partida de transport del fem a Ròtova, “aquesta decisió pot significar tan sols una fugida cap endavant, però sense abordar el problema en sí mateix”.

Des del PSPV s’explica que la decisió consensuada per tots els grups polítics “fou una manera de permetre, amb el vot solitari del PP i l’abstenció de la resta, l’aprovació del pressupost del 2015 en un plenari de to baix, sense aportacions interessants ni anàlisi del contingut del pressupost, sinó més bé de fermall final d’una legislatura caracteritzada per l’abandonament de l’ex-president Filiberto Tortosa i l’acaçament a la Mancomunitat per part de la Generalitat, el Consorci de Residus i la normativa de règim local aprovada pel Partit Popular a Madrid”.

Josep Vicent Ferre manifestava esperar “que la Generalitat i el Consorci, que ens han obligat a dur el fem a Ròtova, assumisquen l’increment de la despesa i no perjudiquen encara més als veïns de la nostra comarca. Així mateix, desitgem que per a solucionar l’eventual problema econòmic del transport a Ròtova no torne a generar-se un altre deute històric de la Mancomunitat, que passats uns anys hagen de pagar els Ajuntaments i els veïns”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here