El procés participatiu del barri del Llombo d’Ontinyent determina tornar al doble sentit en l’Avinguda Torrefiel

0
1795
Jorge Rodríguez i Joan Sanchis alcalde i regidor d'Hisenda d'Ontinyent

Veïnat i comerços del Llombo s’han decantat en una votació criticada però amb més participació que altres procesos eliminar un espai d’aparcament per recuperar el doble sentit de l’avinguda

El procés participatiu perquè el veïnat del Llombo decidisca el sentit viari de l’Avinguda Torrefiel ja te resultat: el 80’58% de la ciutadania i els comerços que han votat s’han decantat per la doble direcció amb pàrking en cordó, front al 19’22% que havia optat per mantenir la direcció única amb pàrking en bateria.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor de Govern Obert, Joan Sanchis, feien públics este divendres els resultats, després que als tres dies de votació (de dimarts 5 a dijous 7 de febrer) s’hagen registrat 999 vots, de persones majors de 16 anys empadronades al Llombo i 57 de comerços i establiments del barri, que també han pogut participar del procés. El procés de votacions ha triplicat la mitjana de votants al barri a totes les edicions de “Ontinyent Participa” que s’han fet des de 2014, i duplicat el percentatge de participació als processos d’aquest tipus realitzats a la ciutat (31’87% en aquest procés, per entre 12’52 i 19’52% als 6 processos participatius realitzats als últims anys).

L’alcalde tenia paraules d’agraïment “per a tots aquells i aquelles que han participat, i que amb el seu vot ens han ajudat a construir la ciutat. Al Govern d’Ontinyent tenim molt clar que si realment aspirem a representar a la gent hem d’escoltar a la gent, i tot i que sembla que a alguns els ha molestat que preguntarem a la ciutadania, la participació obtinguda demostra que la gent volia donar la seua opinió”, destacava.

El primer edil, en referència a les crítiques de l’Associació de Veïns del Llombo que rebutjava la consulta i demanava que la decisió la prengueren els responsables polítics, puntualitzava que “hem volgut donar la veu a la gent del Llombo perquè no és el mateix transitar per un barri que ser resident d’un barri. I també ho hem sotmès a votació perquè les dues opcions eren tècnicament viables i en última instància depenien de les preferències de totes i de tots. Lògicament no permetrem votacions de coses no votables, com donar una llicencia d’obra o d’activitat, que depèn de criteris tècnics i no de gustos o preferències. Açò depenia de la comoditat del veïnat, perquè les dues opcions eren possibles”, assenyalava. Jorge Rodríguez recordava que “per tenir en compte eixes preferències, abans de fer el canvi a sentit únic vam tractar el tema de manera seriosa, i es van fer dues reunions amb veïns i entitats del barri per tractar el tema, a les que finalment es va acordar passar a sentit únic per unanimitat”.

En concret, a la primera de les reunions, el 8 d’octubre, van acudir tècnics i representants municipals, l’Inspector de la Policia Local, l’Enginyer d’Obres Públiques el veïnat del Carrer Santa Teresa, els col·legis Santa Maria i Lluis Vives, el Campus Universitari, i l’Associació de Veïns del Llombo, “tot i que després estos últims sembla que van acudir a títol individual”, assenyalava l’alcalde. La segona reunió, el 23 de novembre, es feia per a que els i les assistents a la primera pugueren consultar a les entitats i associacions que representaven i poder així traslladar opinions o suggerències. Després del segon encontre l’acord va ser unànime en favor del canvi a sentit únic, tal com consta en l’acta de la reunió.

L’alcalde apuntava també que “al seu dia ja vam dir que era un canvi a mode de prova, i que si no resultava suficientment positiu per al veïnat podíem canviar de nou, perquè sols era pintura i no suposa cap sobrecost, ja que l’Ajuntament té un contracta amb una empresa per a la pintura viària i contempla estes actuacions”, explicava.

Així, es va obrir el procés participatiu, i tal i com exposava Joan Sanchis ,”tot i que va haver fins i tot qui va fer una crida implícita a no participar, hem tingut el major índex dels 7 processos participatius que s’han fet a la ciutat des de 2014, superant en més de 12 punts el millor any de l’Ontinyent Participa, cosa que demostra que la gent si que volia decidir i votar”. En concret, del cens de 3.135 veïns i veïnes, 809 han optat per la doble direcció i 190 pel sentit únic. Dels 57 establiments i comerços, 42 han optat per doble direcció, 13 pel sentit únic i 2 s’han abstingut.

Les tasques de pintura i canvi de senyalítica per tornar a la doble direcció a l’Avinguda de Torrefiel començaran dilluns al tram entre l’encreuament del carrer Regall (jutjats) fins l’encreuament amb l’Avinguda del Llombo (caserna de la Guàrdia Civil). Dimarts es reprendrà des d’ahi i fins el carrer Santa Teresa, i serà dimecres 13 de febrer a partir de les 00:00h quan l’Avinguda Comte Torrefiel quedarà oberta al trànsit amb doble sentit.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí