El PP acusa al PSPV de provocar un increment del 34% en la taxa del fem per la seua gestió del COR

0
1765
Imatge de la roda de premsa del PP

Enfontament entre el PP i l’Ajuntament d’Ontinyent sobre el deute que té el consistori amb la Mancomunitat de la Vall d’Albaida

La diputada autonòmica Elisa Díaz i el diputat provincial Evarist Aznar han denunciat que els veïns dels 93 municipis incloses en el Consorci de Residus V5 (COR) “van a acabar pagant la mala gestió socialista amb un escandalós increment mitjà en la taxa de l femdel 33,8%”.

Els diputats populars han lamentat que la “incapacitat demostrada pels gestors socialistes per a portar avant els plans de millora del tractament dels residus en la Vall d’Albaida, la Safor, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora-Cofrents va a repercutir de manera important en la quantitat que paguen els ciutadans per la recollida de les brosses”.

Així, han afirmat que la pujada serà especialment acusada a Ontinyent, on el rebut arribarà als 72 euros, un 32,15% més que en 2017. Altres casos significatius són els de Gandia, amb un increment del 29,72% fins als 70,45 euros o Xàtiva, on la pujada és del 28% i cada veí pagarà 79 euros. Per comarques, els increments mitjans són del 33,58% en la Vall d´Albaida, 33,42% a la Safor, 38,86% en la Vall de Cofrents-Aiora, 29,50% a la Canal de Navarrés i del 35,1% en la Costanera.

Evarist Aznar ha explicat que aquestes tarifes, aprovades en l’última assemblea que el COR va celebrar en 2017, es començaran a aplicar al juny, una vegada publicats els padrons per part de la Diputació de València, moment en el qual comença el període de pagament voluntari que s’estén durant els mesos de juny i juliol.

Elisa Díaz ha desvetlat, així mateix, que els veïns de la Mancomunitat de la Vall d´Albaida va a cobrar 3 euros addicionals per persona durant els pròxims quatre anys. Segons ha explicat, “el motiu són els sobrecostos derivats de l’incompliment dels compromisos dels actuals gestors per a millorar el tractament dels residus que produeix la comarca”.
“Aquesta és la forma de gestionar l’esquerra -ha assenyalat- per açò des del PP en els diferents municipis anem a requerir en tots els ajuntaments al fet que la pujada prevista pel transport de la brossa, no es repercutisca en la factura, perquè al final són els ciutadans els que han de pagar la mala gestió del PSPV”, ha assenyalat.

La portaveu de Medi ambient del PP ha denunciat que “en tres anys el Consell no ha invertit ni un euro en infraestructures per a gestió de residus per la desídia i les seues batusses internes”. Assegura així que la solució que aporten és el que criticaven quan estaven en l’oposició: “portar la brossa d’un costat a un altre de la Comunitat Valenciana”.
Segons ha denunciat, en aquestes comarques “falten infraestructures i les que estaven plantejades les rebutgen. Avui ja no sabem ni on va a anar la planta (anunciada per a Bufali) ni quan la van a fer i si la solució seguirà sent portar la brossa fora, i col·lapsar altres plantes de tractament”.

D’una banda, ha assenyalat, el COR «no ha avançat ni un mil·límetre en la construcció de la planta de tractament prevista –ha continuat-, la qual cosa implica que la brossa ha de traslladar-se a la planta de transferència de Ròtova i d’ací a diferents plantes de transformació de la províncies de València i Alacant, amb els consegüents costos afegits pel transport als quals ha de fer front la concessionària (Recisa)”.

Enforntament a Ontinyent

En aquest sentit, Evarist Aznar ha assegurat que el conjunt dels ajuntaments tenen pagaments pendents a la Mancomunitat per valor de 977.488 euros, dels quals més del 56%, 550.618 euros, els deu l’ajuntament d’Ontinyent. “Si Jorge Rodríguez haguera fet front als seus compromisos amb la Mancomunitat no s’hauria produït la suspensió del servei de recollida de brosses”, ha subratllat Aznar.

Però esta afirmació ha estat contestada des de l’Ajuntament d’Ontinyent, des de la Mancomunitat i des del PSPV. Així des del consistori xifra el suposat deute en 200.000 euros, però el regidor d’Hisenda, Joan Sanchis, afirma que la Mancomunitat ve reclamant a l’Ajuntament des que l’ex tinent alcalde del PP d’Ontinyent Filiberto Tortosa era President. Així apunta que “90.000 euros són de factures que la Mancomunitat no ha justificat, i que per tant no poden ser pagades. La resta, al voltant de 110.000 euros, provenen d’altres factures de recollida selectiva de la legislatura passada, que la Mancomunitat tampoc va justificar a l’Ajuntament i que el propi Tortosa ens va dir que no calia que es pagaren”, ha recordat Sanchis.

Des de la Mancomunitat s’afirma que Ontinyent «com moltes poblacions, paga a 60 dies», a més matisa que «pel que fa als 210.271 euros del deute que s’arrossega d’anteriors legislatures, es troba en procés de reconeixement i negociació, com s’ha portat a terme amb èxit en altres poblacions com ara Albaida o Castelló de Rugat». Finalment el president de la Mancomunitat, Vicet Gomar, qualifica al PP de «irresponsable» i de «voler fer electoralisme d’un tema bàsic per al benestar de la ciutadana i la salut pública».

Finalment des del PSPV d’Ontinyent Rebeca Torró ha acusat al PP de «posar el ventilador quan són ells els qui van arruïnar a la Mancomunitat» per la gestió de Filiberto Tortosa en l’ens comarcal i de Juan José Beneyto com a alcalde d’Albaida.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí